Britanya Parlamento Başkanı’ndan ‘Newroz’ resepsiyonu

İngiltere Parlamentosu Sözcüsü Lindsay Hoyle’ın ev sahipliğinde parlamento binasındaki rezidansta Newroz resepsiyonu düzenlendi.

Kurdish Progress’in katkıları ile İngiltere Parlamento Başkanı Lindsay Hoyle’ın ev sahipliğinde parlamentonun en prestijli mekanı olan States Room’da Newroz resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyona, KNK, Kürt Halk Meclisi, Alevi örgütleri, diğer birçok Kürdistani hareket ve örgüt temsilcileri, İngiliz parlamenterler, lordlar ve çok sayıda kişi katıldı.

Parlamento Sözcüsü Lindsay Hoyle, Newroz resepsiyona ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Kürt halkının yaşadığı zorlukların farkında olduğunu söyledi.

KÜRT KİMLİĞİNİN KABULÜ ANLAMINA GELİYOR

Kürtlerin kendi ülkelerin de farklı baskı ve yasaklamalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Hoyle, resepsiyonun meclis salonunda düzenlenmesinin Kürt kimliğinin ve kültürünün önemli bir kabulü olduğunu ifade etti.

Diğer konuşmacılar yaptıkları konuşmalar da Kürt halkına olan desteklerini sunarak, Kürtlerin özellikle son dönemde Türkiye, Suriye ve İran’da karşılaştıkları sorunlara karşı yürütülen aktif mücadelesinin yanında olduklarını belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, gönderdiği görüntülü mesajda Newroz’un tarihsel olarak öneminden bahsettikten sonra, “Bugünün kutlanması her dönem Kürtlere yasaklandı” dedi.

ILHAM EHMED'DEN NEWROZ MESAJI

Ehmed, ulus devletlerin kurulması ile birlikte Kürtler gibi yerel hakların baskı altına alındığına dikkat çekerek, “Oysa ne kadar renk varsa, o kadar zenginlik vardır. Yaşamın kendisi çok renklidir” diye ekledi.

Newroz’u barış, eşitlik ve kardeşlik günü yapmaya çağıran Ehmed, 2023 Newroz’unun bütün acılara rağmen Suriye’de çözümü getirmesi, barışın temelini atmasını umut etti. Ehmed, son olarak Britanya halkını ve parlamento üyelerini selamladı.

Kürt siyasetçi Osman Baydemir İngiltere’de yaşayan Kürt toplumunun yaşadığı sorunlara ilişkin bir sunum yaptı.

Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Karwan Cemil Tahir ise resepsiyonu düzenleyenlere Kürtlere olan desteklerinden dolayı teşekkür etti.