Piroğlu ile dayanışma eylemi büyüyor

Sırbistan’da tutuklu bulunan ve açlık grevinde olan Ecevit Piroğlu ile dayanışma eylemi sürüyor.

Sırbistan’da bir yıldır tutsak bulunan ve Türkiye’ye iade edilme riski ile karşı karşıya olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu, Sırbistan devletinin bu uygulamalarını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı. Piroğlu'nun açlık grevi bugün 125. gününde. Geçen hafta görülen duruşmada mahkeme heyeti, kararı daha sonra kapalı bir oturumda vereceğini belirterek duruşmayı bitirmişti. Verilen bu kararın Piroğlu için iade riskini arttırırken, Piroğlu'nun sağlık durumu 125 gününe giren açlık grevi nedeniyle kötüleşiyor.

KOMİTE ÜYESİ AÇLIK GREVİNE GİRDİ

Ecevit Piroğlu İle Dayanışma Komitesi duyarlılık çağrısı yaparken, İsviçre’nin Cenevre Kentinde bulunan BM binasının önünde Komite üyelerinden Mehmet Yozcu açlık grevine başladığını duyurdu. Eylemin süresiz ve dönüşümsüz devam edeceği belirtildi. Eylemi Ecevit Piroğlu ile Komite üyeleri Aycan Serbes, Semra Uzunok, Mustafa Bağçiçek ve Cenk Ağcabay de oturma eylemi yaparak destekleyecek. Açlık grevini sürdüren Ecevit Piroğlu’nun taleplerinin yerine getirilmesini isteyen eylemciler, bütün kamuoyunu Ecevit Piroğlu ile dayanışmaya çağırdı.
Komite Üyesi Aycan Serbes, "AKP-MHP faşizminin seçime giderken yoksulluk ve savaşın üzerini örtmek için bir propaganda malzemesi olarak Ecevit Piroğlu’nun iadesi üzerine bu kadar ısrar ediyor. Sırbistan hükümetini yasalara uymaya davet ediyoruz" dedi.

'İADE EDİLİRSE KÖTÜ MUAMELEDEN SORUMLU OLURSUNUZ'

Basın açıklaması Türkçe ve Fransızca okundu. Açıklamada, "Enternasyonalist Kürt devrimci Ecevit Piroğlu, Sırbistan tarafından uluslararası insan hakları ve özgürlükler hiçe sayılarak 15 aydır hukuksuz bir şekilde hapiste tutulmaktadır. Sırbistan, Erdoğan hükümetinin talebi üzerine Ecevit Piroğlu'nu Türkiye'ye iade etmek için kendi yasaları da dahil olmak üzere uluslararası anlaşmaları ihlal etmektedir. Ecevit Piroğlu 125 gündür açlık grevinde. Tutulduğu tek kişilik ve kapalı hücrede yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Piroğlu, 5 Eylül'de bilincini kaybetmesinin ardından hastaneye kaldırıldı ve 2 gün sonra tekrar hücreye gönderildi” denildi.

Açıklamada şu mesajlar da verildi:

“Sırbistan siyasi iltica talebini kabul etmek yerine onu 1 yıl cezaevinde tutmuş, yargılama sürecinde usulsüzlükler yapmış ve kamp adı altında aslında bir cezaevi olan iade merkezinde tutmaya devam etmiştir. Sırbistan yasalarına göre bir yılın sonunda serbest bırakılmalıydı ama bırakmadılar. Türkiye’ye iade edilmesi halinde uğrayacağı her türlü kötü muamelede sadece Türk Hükümeti değil, onu iade eden Sırbistan Devleti ve bunu durdurmak için derhal harekete geçmeyen uluslararası insan hakları kurumları da sorumlu olacaktır.
Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılmalı ve yaşam hakkı güvence altına alınmalıdır. Herkesi Ecevit Piroğlu'nun özgürlüğü için mücadele etmeye çağırıyoruz!"