Macron: DAİŞ’in Büyük Sahra sorumlusu öldürüldü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız askeri birlikleri DAİŞ’in Büyük Sahra sorumlusun Adnan Ebu Welid El Sahravi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Twitter üzerinde bir açıklamada bulunan Macron, “Sözkonusu olan Sahel’de terörist gruplara karşı yürüttüğümüz mücadelede yeni bir büyük başarıdır” dedi.

Fransız yetkililer daha önce de birçok kez DAİŞ’in Büyük Sahra’daki üst düzey kadrolarını öldürdüklerini duyurmuştu.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, kendilerini “Büyük Sahra İslam Emirliği” olarak sunan DAİŞ’in bölgedeki şefi El Sahravi’nin hava saldırısı sonucu öldürüldüğünü belirtti.

“Büyük Sahra İslam Emirliği” 2015 yılında Adnan Ebu Welid el Sahravi tarafından kuruldu. El Sahravi, Batı Sahra’da Fas egemenliğine son vermek için savaşan Polisario Cephesi’nin eski bir üyesi. Daha sonra El Kaide’nin Mağrip koluna katıldı.  Fransa’da Ocak 2020’de yapılan bir zirvede, El Sahravi Sahel’deki “bir numaralı düşman” olarak tanımlanmıştı.

Sahravi, Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki geniş bölgede gerçekleşen çoğu saldırının sorumlusu olarak değerlendiriliyordu. Bu bölgede temel olarak iki grubun saldırıları gerçekleşiyor. DAİŞ ve El Kaide’ye bağlı İslama ve Müslümanlara Destek Grubu.

DAİŞ çeteleri Mali, Nijer ve Burkina Faso’da sivilleri ve askerleri hedef alan ölümcül saldırılar gerçekleştirdi