Kürt illeri iki katı daha fazla yoksullaştı

SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Türkiye ve Kürdistan kentlerinin gittikçe yoksullaştığını belirterek, ülkenin ekonomik krizden çıkması için demokrasi, üretim ve istihdamın bir an önce tesis edilmesi gerektiğini söyledi.

UNESCO’nun 17 Ekim günü ilan ettiği “Dünya Yoksullukla Mücadele Günü”nde Kürdistan ve Türkiye’de ekonomik çöküntü giderek derinleşirken, işsizlik ve yoksulluk da artmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 11 bin kişi artarak 3 milyon 965 bin kişiye ulaştı.

İşsizlik oranı önceki aya göre yüzde 0,1 artarak yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 14 bin kişi azalarak 28 milyon 706 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 45,0 oldu.

İşsizlikte durum böyleyken, yoksulluk ve açlık sınırı da yükselmeye devam ediyor. Eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 3 bin 49, yoksulluk sınırının ise 9 bin 931 lira olduğu açıklandı.

Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 17,72'yi bulurken gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 24,56 oldu.

TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Son dönemlerde TL'nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı, Türkiye ekonomisine özellikle özel sektörün döviz borçluluğu ve enflasyon cephesinde olumsuz etkilemeye devam ediyor. 2021 yılı Eylül ayında TÜFE yüzde 1,25 oranında arttı. Eylül ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 19,58 düzeyinde gerçekleşti. Eylül 2021 bu süre zarfındaki en yüksek 9. enflasyon oranı. Son 29 ayın ise en yüksek yıllık fiyat düzeyi değişimi.

Doların TL karşısında yükselişi, işsizlik ve yoksulluğun artması, enflasyon son yılların en yüksek seviyede olması, Türkiye ekonomisini bitme noktasına getirdi.

Türkiye yaşanan ağır ekonomik kriz, Kürdistan kentlerinde daha çok kendini hissettirmeye başladı. Kürdistan’da genç nüfus oranının çok yüksek olması, üretim ve ticaretin hiç olmaması, sınır kapılarının kapalı olması gibi nedenler, ekonomik krizi daha da derinleştiriyor.

TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN KENTLERİ YOKSULLAŞTI

Van, Ağrı, Hakkâri Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Türkiye ve bölge kentlerinin gittikçe yoksullaştığını söyledi. Türkiye’de her şeyin Dolara endeksli olduğuna dikkat çeken SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, doların 9 bandının üstüne çıktığı bir dönemde, yoksulluğun daha da artmasına neden olacağını belirtti.

EKONOMİK KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK

 Son bir ayda ülkenin yüzde 7 oranında fakirleştiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Çok sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Ülkede üretim yok, istihdam yok, güven ortamı yok. Eğer böyle devam etmesi halinde Türkiye ekonomisi daha da kötüye doğru gidecek. Bu nedenlerden dolayı insanlarımız çok zor durum yaşıyor. İş ve üretim olmadığı için bu durumun ekonomik kriz daha da derinleşeceğini düşünüyorum.”

KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU DEMOKRASİ, ÜRETİM VE İSTİHDAMIN TESİSİ

Ülkenin ekonomik krizden çıkması için demokrasi, üretim ve istihdamın bir an önce tesis edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Ülkede bu sorunların baş aktörü ise demokrasidir. Demokrasi her şeyin ilacıdır. Demokrasi ile ülke bu sıkıntılardan kurtulur. Çünkü demokrasi, kalkınmadır, üretimdir. Eğer demokrasi hem Türkiye’de hem de bölge illerinde tesis edilmezse, ekonomik sorunlar, işsizlik, yoksulluk yüksek enflasyon daha da büyüyecek” dedi.

BÖLGE İLLERİ İKİ KATI DAHA FAZLA YOKSULLAŞTI

Bölge illerinde başta demokrasi olmak üzere, üretim ve ticaretin olmadığını söyleyen Şahin, “Bölgemizde tüketime dayalı bir sistem var. Genç nüfus oranı çok fazla. Öncelikle gençlere iş imkanı sağlanmalıdır. İnsanlar evlerine ekmek götüremiyor. İşsizlik ve yoksulluk, bireyi ve aileyi olumsuz etkiliyor. Bu da toplumun yapısını bozmaya neden oluyor. Bu gün Türkiye daha da yoksullaştı ama bölge illeri iki katı daha fazla yoksullaştı” diye konuştu.