İşgalci Türk devletinin sivil katliamları

İşgalci Türk devletinin 2015’ten bugüne Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında en az 112 sivil katledildi.

İşgalci Türk devleti,  Güney Kürdistan’ın yerleşim alanlarına yönelik saldırılarını sürdürüyor. Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Türk devletinin en son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik SİHA saldırısında, 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirdi.

CPT Irak Kürdistan Bürosu’nun hazırladığı rapora göre, Türk devletinin bölgeye dönük 2015 yılından 2021 yılına kadar olan saldırılarında 109 sivil yaşamını yitirdi.

Saldırıların başladığı 2015 yılının en büyük katliamlarından biri, Kandil’de bulunan Zergelê köyüne yönelik savaş uçaklarının bombardımanıyla oldu. 1 Ağustos 2015’te Zergelê köyüne yönelik hava saldırısında, 1'i hamile 2 kadın ile birlikte toplam 8 sivil yaşamını yitirdi, 27 kişi ağır yaralandı. 8 kişinin isimleri şöyle: “Necip Rojhilat, Salih Mihemed Emin, Karox Mihemed Emin, Heybet Mihemed Emin, Nedim Piro, Êyşê Xıdır, Abdulkadir ve Mihemed Emin.”

İşgalci Türk devletinin 2017 ile 2018 yılları arasında yaptığı saldırılarda ise en az 30 sivil katledildi, onlarca kişi yaralandı.

Türk devletinin 2019 ve sonrasında yerleşim yerlerine yönelik gerçekleşen ve ölümlere neden olan bazı saldırıları şöyle:

23 Ocak 2019: Amediyê’nin Dêrelûk beldesine yönelik hava saldırısında 4 sivil katledildi. Türkiye’nin katliamlarına karşı 25 Ocak’ta asayiş güçlerinin engellemelerine rağmen halk, Dêrelûk’ta toplanarak, eylem yaptı. Behdinan halkı, Şêladizê’de bulunan Sîrê Askeri Üssü’ne doğru yürüyüşe geçti. Ardından askeri üsse girerek, askeri araçları ateşe verdi, üssü taşladı. Türkiye askerlerinin buradaki saldırısında 2 sivil yaşamını yitirdi, 6 sivil ise yaralandı. Katledilenler arasında bir de çocuk vardı.

25 Haziran 2019: Türk devletinin savaş uçaklarıyla Hewlêr’in Soran ilçesine bağlı Goşin bölgesinde seyir halindeki sivil bir araca yönelik bombardımanında, araçta bulunan iki kardeşten biri yaşamını yitirdi, diğeri ağır yaralandı.

28 Haziran 2019: Türk devletine ait savaş uçakları, Güney Kürdistan’nın Kortek Dağı’nda bulunan Berd Kuran köyünde, sivillere ait iki aracı bombaladı. Abdula ailesi fertlerinden baba Abdula Alî Mîne (53) ile çocukları Kurdistan Abdula (30) ve Heryad Abdula (19) yaşamını yitirdi. Anne Rabî Mihemed ile Mihemed Abdula, Taybet Mihemed Abdula, Benaz Abdula ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi yaralandı.

18 Haziran 2020: Türkiye’nin Sidêkan bölgesine yönelik hava saldırısında Ebas Mexdît katledildi.

19 Haziran 2020: Türkiye’ye ait savaş uçakları Duhok’un Amediyê ilçesine bağlı Şeladizê Belde kırsalındaki yerleşim alanlarını bombaladı, 5 sivil yaşamını yitirdi.

24 Haziran 2020: Süleymaniye kentine bağlı Şarbajêr ilçesindeki piknik alanına yapılan bombardımanda 2 sivil yaşamını yitirdi.

27 Temmuz 2020: Amediyê kırsalına yönelik bombardımanda Dilovan Şahîn, Omer Keşanî ve Ebdullah Ehmed yaşamını yitirdi.

CPT Irak Kürdistan Bürosu’nun hazırladığı rapora göre, Türkiye’nin sadece 2021 yılı boyunca gerçekleştirdiği saldırıları ve yaşamını yitirenler şöyle:

25 Mayıs 2021: 20 yaşındaki Bawer Ahmed, işgalci Türk devletinin topçu ateşi sonucunda Deşişe köyünde tarlasını sularken yaralandı. Bölgede bulunan diğer çiftçiler de şarapnel parçalarından kaynaklı yaralandı.

26 Mayıs 2021: 16 yaşındaki Ali Muhsin ve 20 yaşındaki Hasan Muhsin kardeşler, hayvanlarını otlattıkları sırada Türk devletinin Biherê köyünü bombalaması sonucu yaralandı.

1 Haziran 2021: 70 yaşındaki Ramazan Ali, Hirûre’de tarlalarını sularken, işgalci Türk devletinin askerlerinin yaptığı topçu ateşi sonucu yaralandı.

8 Temmuz 2021: İşgalci Türk devletinin üs bölgelerinden tarım arazilerine açtığı ateş sonucu Hirûre köyünde bir sivil yaralandı.

13 Ağustos 2021: Ibrahem Hassan Mohamad (51), Kani Masi’ye bağlı Deşişe köyünde tarlalarını sularken işgalci Türk devleti askerleri tarafından vuruldu. Köylüler, bu yılın başlarında Türk ordusunun operasyonu nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Mohamad, 12 kişiyle birlikte ailelerine destek olmak için tarlaları sulamak üzere kısa süreliğine köye dönmüştü.

20 Ağustos 2021: Ahmed Şakir (40) ve Yousif Amir (26), Zaxo’nun Batifa nahiyesinde Türk askerlerinin topçu ateşi sonucu katledildi. Musul’dan turist olarak bölgeye gelen Şakir ve Amir’in aileleri, olaydan 2 gün sonra cenazelerin bulunmasıyla yakınlarının yaşamını yitirdiğini öğrendi.

YÜZLERCE KÖY TEHLİKE ALTINDA

CPT Irak Kürdistan Bürosu’nun raporunda şunlar da belirtildi: "2015 yılından bu yana 109 sivilin öldürüldüğünü raporladık, 120’den fazla sivilin bu saldırılar sonucu yaralandığını belgeledik. 648 köy tamamen boşaltılma tehlikesi altında. Bu köylerde yaşayan 55- 60 kadar aile kaldı. Kalan tek bir aile bile varsa o köye ‘boşaltılmış köy’ demiyoruz. Boşaltılma tehlikesi altındaki köy diyoruz. 150 köy tamamen boşaltılmış durumda.”

CPT verilerine göre her ne kadar katledilen sivil insan sayısı 112 olarak ifade edilse de sadece Behdinan bölgesinde 2015 yılından bu yana 168 sivil işgalci Türk devletinin saldırıları neticesinde yaşamını yitirdi.

SAVAŞ SUÇLARI GİZLENİYOR

Güney Kürdistan genelinde işgalci Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı belirtilen sayının çok üzerinde.

Türk devletinin saldırılarında katledilenler, Kürdistan Bölgesi hükümeti tarafından şehit ilan edilmediği gibi Adli Tıp Kurumu tutanaklarına ölüm sebebi resmi olarak geçirilmiyor. Bu durum Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Türk devletinin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği savaş suçlarını gizlediği gerçeğini ortaya koyuyor.