Arap halkı Sêmalka’daki eylemi sahipleniyor

İki aydır sürdürdükleri çadır eyleminin bir şeref ve onur eylemi olduğunu kaydeden Said El Habib, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm halkları eyleme dahil olup tutum sergilemeye çağırdı.

KDP tarafından kurulan pusu sonucu şehit düşürülen gerillaların cenazelerinin teslim edilmemesine tepki olarak Cizre bölgesi Şehit Aileleri Meclisi tarafından 5 Ekim günü Sêmalka’da başlatılan çadır eylemi 60. gününü geride bıraktı.

Çadır eyleminde birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra Barış Anneleri de yer alıyor.

Üç defa Sêmalka Sınır Kapısı’na gidip KDP yetkilileriyle görüşmek isteyen Barış Anneleri heyeti, geçerli bir sebep gösterilmeden geri çevrilmişti.

Dönüşümlü olarak gerçekleştirilen çadır eylemine, Kuzey ve Doğu Suriye’den birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra halklardan da yoğun katılım oluyor.

İkinci ayını dolduran eylemi, Tirbesiye İlçe Meclis üyeleri devraldı.

Tirbesiyeli Kürtlerin yanı sıra Araplar da eylemde yer aldı.

Çadır eyleminde yer alan Tirbesiye İlçe Meclisi üyesi Ali Muhammed eyleme dair şunları söyledi: “İlk kez bu eyleme katılıyorum. Sêmalka’da şehit düşen cenazeler için bir eylem başlatıldığını duydum. Başûrê Kürdistan hükümeti cenazeleri ailelerine vermiyor. Ne kadar zaman alırsa alsın, cenazelerimizi alana kadar burada olacağız ve eylemimizi sürdüreceğiz. Yapılanlar şehitlere karşı onursuzluktur. Sadece şehitlere karşı değil aynı zamanda şehit annelerine karşı da onursuzluktur. Çünkü bu şehitler, sadece bir halk için değil tüm halklar için canını feda etti. Toprakları için canlarını feda ettiler.

Ali Muhammed, KDP’nin çadır eylemini yok sayma ve görmezden gelme politikasını ise şu sözlerle değerlendiriyor: “Eylem iki aydır sürüyor; Başûrê Kürdistan Hükümeti şimdiye kadar bir yanıt vermiş değil. Bu da bizi küçük gördüklerinin göstergesidir. Burada Başûrê Kürdistan Hükümeti ile Mesud Barzani’ye sesleniyorum. Şehitlerimizin cenazelerini bize teslim edin. Cenazelerimizi alana kadar buradayız. Sadece Arap toplumu değil bölgedeki  tüm halk bileşenleri buraya gelerek eyleme katılmalı ve tutumlarını göstermelidir.

ŞEREF VE ONUR EYLEMİ

Diğer bir eylemci Said El Habib de gerilla cenazelerini alana kadar eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

El Habib, “Bugün Kürt kardeşlerimizle birlikte onur ve şeref eylemi için buradayız. Başûrê Kürdistan hükümeti, KDP pususu sonucu şehit düşen gerillalarımızın cenazelerini vermediği için buradayız. Cenazelerimizi onlardan alacağız. Alana kadar da buradayız ve eylemimizi sürdüreceğiz. Şehitlerimizin cenazelerinin onların elinde kalması hiçbir uluslararası yasaya da uymuyor. KDP’nin bu pususunu ve cenazelerimizi vermemesini şiddetle kınıyoruz. Şehitlerimiz orada tüm halklar için ve toprak bütünlüğü için canlarını feda etmiştir” diye konuştu.

Önceki tarihlerde de KDP’nin pususu sonucu gerillaların şehit düşürüldüğüne dikkat çeken Said Al Habib, Arap halkına eylemi sahiplenme çağrısında bulundu.

Said Al Habib, şöyle konuştu: “Başûrê Kürdistan Hükümeti ilk kez böyle bir şey yapmıyor. Daha önce de gerillaları pusu sonucu şehit düşürmüş, cenazelerini kaybettirmişti. Burada, eylemin yapıldığı yerde Rojava’da yaşayan Arap halkına sesleniyorum. Gelin Kürt kardeşlerinizle birlikte şeref ve onur eylemine dahil olun.