Erdoğan’ın çiftçiye koyun desteği projesi yalan oldu

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her çiftçiye koyun vaadi Çaldıran’da yalan oldu. Muhtarlardan koyun desteği için isim listelerini getiren kaymakam, daha sonra “Dolandırıldık” diyerek desteğinden vazgeçti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda çiftçilere vaatlerde bulundu. Bu vaatler arasında en dikkat çekici olanı ise, çiftçiye koyun desteği projesi oldu. Projeye göre her çiftçiye 16 koyun ve 1 koç verilerek hayvancılık yeniden canlandırılacak ve zor günler geçiren hayvan üreticilerine gerekli destek sağlanmış olacaktı. Ancak koyun vaadinin de diğerleri gibi ömrü uzun sürmedi. Van’ın Çaldıran ilçesinde yaşananlar da AKP’nin vaatlerinin aslında yalan olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Çaldıran Kaymakamı Hasan Hüsnü Türken, 16 Eylül günü Çaldıran mahalle muhtarlarını kaymakamlığa çağırarak acil bir toplantı düzenledi. Toplantıda Türk Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gelen 3 kişilik heyet de hazır bulundu. İlçe Kaymakamı Türken ve heyet, muhtarlara AKP’nin her çiftçiye koyun desteği projesini anlattı. Uzun uzadıya yapılan sunumun ardından muhtarlardan destek verilecek hayvan üreticilerinin isimleri istendi ve toplantı sona erdi.

‘BÖYLE BİR PROJE YOK’ YANITI VERİLDİ

Toplantının ardından harekete geçen muhtarlar köylerde isim listesi hazırladı. Hangi hayvan üreticisinin destekleneceği bu listelerden belli olacaktı. Muhtarlar hazırladıkları isim listesini İlçe Tarım Müdürlüğüne götürdüklerinde aldıkları cevapla yıkıldı: “Böyle bir proje yok ve bize bu konuda bilgi verilmedi” yanıtını aldılar. Ancak muhtarların ısrarlı tavrı üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Türk bakanlığı arayarak böyle bir projenin olup olmadığını sordu, ancak bakanlık da şu anda böyle bir projelerinin olmadığı bilgisini verdi.

3 DOLANDIRICIYI GÜNLERCE AĞIRLAYAN KAYMAKAM

Çaresiz kalan muhtarlar, son çare olarak Türk Kaymakam Türken’in karşısına çıkarak yaşadıklarını anlattı. İlçe Kaymakamı muhtarlara; “Buraya gelen heyet dolandırıcıymış, bakanlık görevlisi falan değilmiş” diyerek köylülere koyun projesinin iptal olduğunu ancak onlara kredi desteği sunabileceklerini söyledi.

Dolandırıldığını söyleyen Kaymakam, muhtarları ikaz etmeyi de unutmadı: “ Etrafta çok dolandırıcı var, dikkat edin”… Bunun üzerine muhtarlardan biri : “Siz önce kendiniz dikkat edin. Burada dolandırılan biz değiliz, sizsiniz. 3 tane dolandırıcıyı günlerce ağırladınız” diyerek Kaymakam’a tepki gösterdi.

MUHTAR: BİZİMLE ALAY EDİYORLAR

Konuya ilişkin bilgi veren bir muhtar: “Bizimle alay ettiler. Biz de köylülere karşı mahcup olduk. Sanırım Kaymakam’a bu projenin askıya alındığını söylediler ki o da bize bunu izah edemediği için dolandırıcı hikayesini anlattı. Sonra da kredi desteği sunacaklarını söyleyerek bizden listeleri aldılar. Vaatlerinin hepsi yalan çıkıyor. Ekranlarda söylüyorlar ama uygulamaya gelince böyle şeyler yaşanıyor. Eğer o kişiler dolandırıcıysa Kaymakam günlerce dolandırıcıları mı ağırladı?” dedi.