Zerevan güçleri bir peşmerge komutanını alıkoydu

Güney Kürdistan’da Barzani ailesine bağlı Zerevan güçlerini eleştirdiği gerekçesiyle bir peşmerge komutanının alıkonulduğu bildirildi. Akıbeti bilinmiyor.

Zerevan, peşmerge güçlerinden ayrı bir güç olarak kuruldu. Barzani ailesine bağlı hareket ediyor. Faydalandığı tam cezasızlık nedeniyle bu güçlerin keyfi uygulamaları da arttı. Özellikle gözdağı, tehdit ve alıkoymalar son dönemde tırmandı.

Son olarak Muhemed Arif Silêman Gulî isimli peşmerge komutanının, Zerevan güçlerini eleştirdiği gerekçesiyle alıkonulduğu bildirildi.

İnsan hakları aktivisti Ayhan Seid, peşmerge komutanının 11 Aralık Salı günü Zerevan güçlerinin merkezine gittiğini ve bir daha geri dönmediğini belirtti.

Kürdistan Parlamentosu İç İşleri Komisyonu, Peşmerge Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’den durumu araştırmasını isteyen Seid, “Muhemed Arif Silêman, Salı günü Hewlêr’deki Zerevan güçlerinin merkezine gitti. O günden beri telefonu kapalı ve herhangi bir bilgi alınamıyor” dedi.

Peşmerge komutanının oğlu Kavin Mihemed, “Babam, Zerevan güçlerini eleştirdikten sonra kendisinden bir daha haber alamadık” dedi.

Türk devletinin kaçırdıktan sonra KDP’ye teslim ettiği iki gençten de halen haber yok.

İşgalci Türk devleti 30 Aralık 2021’de Hewlêr’in Bradost bölgesinde bulunan Sidêkan kasabasının Dayla köyünde iki genci kaçırdı.

Ekrem Xelîl Zikrî ve Zêdan Nebî Mistefa adlı gençler Türkiye’ye götürüldükten altı gün sonra KDP’ye teslim edildi. Gençler ailelerine teslim edilmek yerine gözaltına alındı. Bir haftayı aşkın bir süredir her ikisinden haber alınamıyor. Yetkililer sessiz, aileler endişeli.