Van'daki tutsaklara saldırı protesto edildi

TUHAY-DER, Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsaklara dönük saldırıyı protesto etti.

Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde oda değişimine karşı çıkan tutsakların saldırıya uğramasını protesto etti. Eylemin yapılacağı Sanat Sokağı’nı ablukaya alan polis, açıklamanın burada yapılmasını engelledi. Dernek binası önünde gerçekleştirilen eyleme HDP ve DBP İl Eşbaşkanları, TJA aktivistleri, Eğitim Sen Şube yöneticileri ile tutsak yakınları katıldı.
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Van Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu’nun hazırladığı raporu, TUHAY-DER Van Şube Yöneticisi Adil Koçak okudu.

Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan 4 tutsak ile yapılan görüşmeyi aktaran Koçak, şöyle dedi:
"14 Ekim tarihinde cezaevi idaresince tutukluların bulunduğu 4 odaya yeni tutuklananların konulacağı ve boşaltılmak istendiği, tutukluların da 3 odayı boşaltmayı kabul ettikleri ancak son odayı boşaltmak için bir gerekçe olmadığı için kabul etmedikleri, tutuklulardan H.A. ve oda arkadaşlarının hakaret ve darbe maruz kaldığı, tepki olarak tüm tutukluların kapı vurma eylemi yaptıkları, 30 tutuklunun süngerli oda denilen yere götürüldüğü ve yarım saat karantinadaki tutuklularla karma bir şekilde bekletildikleri, görüşmeler neticesinde eylemin sonlandırıldığını ve 30 tutuklunun odalarına geri getirildiği raporlaştırıldı.”

Koçak, kamuoyunu tutsakların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin duyarlı olmaya ve Van F Tipi Cezaevi’nde yaşanan sorunların yerinde tespiti açısından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu bir an önce cezaevine ziyaret gerçekleştirmeye çağırdı.