Efrîn İnsan Hakları Örgütü Şehba’ya saldırıları protesto etti

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, işgalci Türk devletinin Şehba Kantonu’nu hedef almasını protesto etti.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü ve sivil toplum kurumları üyesi onlarca kişi, Şehba Kantonu’na bağlı Ehdas ilçesinde bulunan Serdem Kampı’ndaki meydanda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Arapça yapılan açıklamayı Efrîn İnsan Hakları Örgütü üyesi Hiyan Elî okudu.

Açıklamada, işgalci Türk devleti ve çetelerinin, Kuzey ve Doğu Suriye’de, özellikle Şehba bölgesi ile zorla köylerinden ve bölgelerinden çıkarılan göçmenlere karşı suçlarının arttığına dikkat çekildi.

'HALKA DÖNÜK KATLİAMLAR SÜRÜYOR'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

“Göçmenler dönme umuduyla Şehba ve Şêrawa bölgelerindeki göçmen kamplarına yerleşti ama yine de işgalcilerin vahşetinden kurtulamadılar ve kendilerine karşı art arda katliam gerçekleştirildi. 26 Temmuz 2022’de Şêx Îsa ve Til Rifet köyleri arasındaki tarım arazilerindeki siviller bombalandı. Bombardıman sonucunda aslen Cindirêsê ilçesinden olan ve Til Rifet ilçesinde kalan Fehîme Reşo (17) adlı çocuk katledildi ve 5 kadın da yaralandı.

Yurttaşlara yönelik ihlaller devam ediyor. 4 Ağustos 2022’de işgalci Türk devletine ait silahlı insansız hava aracı Til Rifet şehrini bombaladı, bombardıman sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 9 yurttaş yaralandı. Ayrıca işgalci Türk devletinin 21 Şubat 2019’da gerçekleştirdiği katliamın sonucunda 8’i çocuk 10 yurttaş katledildi ve 10 yurttaş da yaralandı. Bu katliamlar dünyanın gözü önünde hiçbir taraf Türk işgaline karşı tutum göstermeden gerçekleşiyor.

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

Bu suçlar, insan hakları hukukuna, ölçülerine ve Cenevre’nin 4 sözleşmesi ve protokolüne aykırıdır. Örgütlü ve sistematik olan bu suçlar, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları kapsamına giriyor.

İnsan hakları örgütü olarak başta BM olmak üzere bütün insani ve hukuki uluslararası örgütlere, insani, hukuki ve ahlaki görevlerini yerine getirmeye, Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde işlediği suçları durdurması için baskı yapmaya çağırıyoruz.”