Amazon ormanları Bolsonaro tehdidi altında

Brezilya’da Amazonlardaki ormansızlaşma aşırı sağcı kadın ve çevre düşmanı Jair Bolsonaro hükümeti döneminde yaklaşık yüzde 22 oranında arttı.

Ağustos 2020 ile temmuz 2021 arasında dünyanın en büyük tropikal ormanı Amazonlardaki ormansızlaşma 13 bin 235 kilometre kareyi aştı. Bu durum son 15 yılda ormansızlaşmada rekor bir düzeyi ifade ediyor.

En son 2005 ile 2006 yılları arasında 14 bin 286 kilometre karelik alan ağaçsız hale gelmişti.

Veriler Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne bağlı Brezilya ormansızlaşma gözetim sistemi tarafından yayınlandı.

Jair Bolsonaro’nun Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından buyana üç yıldır üst üste ormansızlaşma giderek büyüyor.

Bolsonaro’nun Amazon ekosistemi gözetme sistemini zayıflatan ve korunan alanlarda maden faaliyetlerini cesaretlendiren politikaları uluslararası alanda sık sık tepki görüyor.

Brasilia’da bir basın toplantısı düzenleyen Çevre Bakanı Joaquim Leite, bu verilerin Brezilya için “bir meydan okuma” anlamına geldiğini belirterek, “Çevre suçlarına karşı daha katı olmamız gerekiyor” dedi. Bakan, bu verilerin son aylardaki gerçekliği tam olarak yansıtmadığını da savundu.

Ancak Enstitü tarafından geçen hafta yayınlanan verilere göre Amazonlardaki ormansızlaşma ekim ayında 877 kilometre kareye ulaştı. Bu da ekim ayı açısından son beş yılın en büyük ormansızlaşması anlamına geliyor.

Bununla birlikte Brezilya hükümeti, en çok etkilenen bölgelerde üç aylık asker varlığını artırarak yasadışı ormansızlaşmaya karşı mücadele çabalarını yoğunlaştırdığını iddia ediyor.

Ormansızlaşma özellikle yasadışı madencilik faaliyetlerine ve sığır çiftliğine bağlanıyor.