Irak’ta yine toz fırtınası: Önlem alınmazsa…

Irak bir kez daha toz fırtınasına maruz kaldı. Birçok kent turuncu turuncuya boyanırken, havalimanları ve kurumları felç oldu.

Irak nisan ayı ortasından bu yana birkaç hafta içerisinde en az dokuz kez toz fırtınası ile karşı karşıya kaldı.

Başkent Bağdat üzerinde bir toz bulutu oluşurken, sokaklar boşaldı.

Başbakan Mustafa El Kazımi, sağlık ve güvenlik kurumları hariç kamu kurumlarında çalışmanın durdurulması talimatını verdi.


Görüş mesafesinin 400 metrenin altında olması nedeniyle Bağdat havalimanında ulaşım durduruldu.

Güneydeki Necef uluslararası havalimanı ile Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’deki havalimanında da aynı durum yaşandı.

Son haftalarda havalimanları birçok kez aynı nedenle kapatılmak zorunda kalmıştı.

Daha önceki toz fırtınalarında olduğu gibi çok sayıda insan nefes sorunları yaşadığı için hastanelere koştu.

SU KAYNAKLARI YOK OLACAK

Iraklı yetkililer, Irak’ın küresel ısınma ve çölleşmenin etkileri karşısında en kırılgan beş ülkeden biri olduğunu belirtiyor.

Kuraklık giderek daha sık hale gelirken, aşırı sıcaklıları günlerce üst üste 50 derecenin üzerinde kalabiliyor. Dünya Bankası’na göre Irak, 2050 yılına kadar su kaynaklarının yüzde 20’sini kaybedebilir.

TOZLU GÜN SAYISI YILDA 300 GÜNE ÇIKABİLİR

Kısa bir süre önce INA ajansına göre Çevre Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi olan Isa el Fayad, Irak’ın gelecek 20 yıl içerisinde yılda 272 tozlu gün yaşayacağı ve 2050’de tozlu gün sayısının yılda 300’e çıkacağı konusunda uyardı.

ÇÖLLEŞME

Başkan Barham Saleh'e göre, yetkililer bu fenomenle mücadele için önerilen önlemler arasında "rüzgar perdesi görevi gören ormanların oluşturulmasını" öneriyor. Salih, çölleşme ülkenin toplam alanının yüzde 39'unu etkilediğine dikkat çekiyor.