Çinli uzay aracından Mars’ta yeni keşif

Çin tarafından 2020 yılında Mars’a gönderilen uzay aracı, potansiyel olarak verimli yeni alanlar keşfetti. Bu keşif, düşünülenden daha "yeni" bir su varlığının yanı sıra yaşama elverişli koşullar olduğuna işaret ediyor.

Belçikalı “Het Laaste Nieuws” gazetesinde yer alan habere göre Mars'a gönderilen Çinli bir uzay aracı, düşünülenden daha "yeni" bir su formunun varlığını ortaya koydu. Potansiyel olarak verimli olduğu belirtilen bu yeni alanlar, yaşama elverişli koşullar olduğuna da işaret ediyor.

2020'ye gönderilen altı tekerlekli Zhurong gezgini geçen mayıs ayında bu yana aktif durumda değil. Baş tasarımcısı Zhang Rongqiao, bu durumu açıklarken “güneş panelleri tozla kaplanabilir, bu da güç kaynağını kesebilir ve geziciyi verimsiz hale getirebilir” diyor.

Gezicinin durmadan önce, çatlaklardan ve kabuklardan oluşan, tuz açısından zengin kumulları gözlemlemiş olabileceği ifade ediliyor.

Araştırmacılara göre, bu çatlaklar muhtemelen yüzbinlerce yıl önce karla veya eriyen sabah donlarıyla karışmıştı.

Çinli ekip Science Advances'te yayınlanan bir çalışmada, sözkonusu kum tepelerinin yapısını ve kimyasal bileşimini incelemenin "su aktivitesi olasılığı" hakkında fikir verebileceğini kaydediyor.

Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü'nden çalışmanın ortak yazarı Xiaoguang Qin, küçük bir miktar su olabileceğini ifade ediyor.

Paris Üniversitesi'nden gezegen bilimci Frederic Schmidt, “Bu çalışmada dikkat çekici olan, kum tepelerinin gençliğidir. Sözkonusu olan, bölge için açıkça yeni bir bilim" diyor.

Uzay aracı, don veya buz şeklinde su gözlemlemese de Qin’e göre, bilgisayar simülasyonları ve diğer uzay araçlarından yapılan gözlemleri, koşulların yılın belirli zamanlarında suyun varlığına elverişli olabileceğini salık veriyor.

Trinity College Dublin'den Mars jeolojisi uzmanı Mary Bourke, bu keşfin, ne kadar küçük olursa olsun, yaşanabilir ortamları belirlemek için önemli olabileceğini kaydediyor.

Aynı konu ile ilgili Science Advances dergisinde 28 Nisan 2023'te yayınlanan bir araştırma, Utopia Planitia adlı bölgede gezicinin yerdeki garip şekilleri tespit etmesine dikkat çekiyordu.

Orada sıvı haldeki su tarafından bırakılmış olabilecek çatlaklara işaret eden Çinli araştırmacılar şu ifadeleri kullanıyordu: “Bu özellikler 1,4 milyon ila 400.000 yıl önce oluştu. Rüzgar ve CO2 tarafından yaratılmış olabileceklerini düşünmüyoruz, ancak tuzlu su katılımı büyük olasılıkla ana nedendir.”

Utopia Planitia geçmişte çok az araştırılmıştı. Uzay aracı Zhurong, bu devasa, nispeten genç ovada dolaşan tek gezici olarak önem kazanıyor.

Her ne kadar iklim modelleri orada suyun var olabileceği yönünde daha önce tahminlerde bulunsa da, yerinde gerçek izleri tespit etmek daha değerli hale geliyor.

Her şeye rağmen, araştırmacılar tüm hipotezleri ortadan kaldırmak için daha derinlemesine başka çalışmalar yapmayı düşünüyorlar.