KDP'nin Rojava'ya dönük algı operasyonunda neler yaşandı?

KDP, Irak Başbakanı Kazımi'nin Ankara ziyareti öncesinde "YPG, Pêşmerge'ye saldırdı" şeklinde Rojava'ya dönük kirli bir algı operasyonu başlattı. Türk devletinden tam not alan algı operasyonunun startını ise iki gün önce Mesrûr Barzani vermişti.

Rojava ve Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik Türk devletiyle eş zamanlı olarak yoğun bir kara propaganda ve algı operasyonlarını yoğunlaştıran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bugün de "YPG'nin Pêşmerge'ye saldırdığı" iddiasında bulundu.

Pêşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, yalnızca KDP medya organlarının katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, "YPG'nin Rojava-Başûr sınırından Pêşmerge güçlerine ait bir noktaya saldırdığı" iddiasında bulundu.

YPG kaynakları ise Lezgin'in bu iddiasını yalanladı ve önümüzdeki saatlerde söz konusu iddiaya ilişkin resmi açıklama yapılacağını belirtti.

SÖZ KONUSU BÖLGEDE YPG BULUNMUYOR

Ayrıca KDP'li Lezgin'in YPG'nin saldırdığını iddia ettiği Dêrik'in Sihêla bölgesi, Türkiye sınırına 30 kilometre mesafelik derinlikte bulunduğu için 22 Ekim 2019 tarihli Soçi anlaşması gereği söz konusu bölgede YPG, YPJ ve QSD güçleri bulunmuyor.

KDP'nin "YPG, Pêşmerge'ye saldırdı" ve bölgede "çatışmaların yaşandığı" iddiasını ortaya atan KDP medyası gelen tepkiler üzerine haberini geri çekti ve haberi "PKK ile YPG Sihêla'da Pêşmerge'ye saldırdı" şeklinde servis etmeye başladı.

MESRÛR BARZANİ'NİN RAYBURN'LA GÖRÜŞMESİ

KDP'li Serbest Lezgin ve KDP medyasının bu algı operasyonu ise Güney Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani'nin iki gün önce ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn ile yaptığı telefon görüşmesinde sarf ettiği sözlerle paralellik taşıyor.

ALGI OPERASYONUNUN STARTINI MESRÛR BARZANİ VERDİ

Mesrur Barzani, Rayburn ile yaptığı telefon görüşmesinde, "PKK'nin Amediyê'de Peşmerge'ye saldırdığını", Güney Kürdistan'daki halk eylemlerini "PKK'nin organize ettiğini" ve koalisyon güçlerinin "QSD'ye yaptığı askeri yardımların PKK'ye verildiği" iddialarında bulunmuştu.

Türk devleti ile aynı argümanlara başvuran Mesrûr Barzani'nin bu açıklamalarından hemen sonra KDP medyasının "YPG, Pêşmerge'ye saldırdı" iddiasını ortaya atması ve akabinde haberleri "PKK ile YPG Sihêla'da Pêşmerge'ye saldırdı" iddialarında bulunması dikkat çekti.

KDP, Eylül ayından beri Rojava sınırına askeri yığınak yaparak, yeni mevzi kazıp karakollar yapıyordu. Ayrıca bölgeye çok sayıda güç ve ağır silah sevkiyatı da yapan KDP sınır hattına termal kameralar da yerleştirmişti.

KDP'Lİ FÛAD HISÊN, KAZIMÎ'DEN ÖNCE ANKARA'DA

KDP'nin "YPG ve PKK Pêşmerge'ye saldırdı" iddiasında bulunduğu saatlerde Irak'ın KDP'li Dışişleri Bakanı Fûad Hisên'in Ankara'da olması ve Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla görüşmesi ise dikkat çekiyor.

ÇAVUŞOĞLU MEMNUN!

Çavuşoğlu, görüşmede, "Suriye'de, PKK, YPG, bunlar aynı örgüt, adının ne olduğu önemli değil, kendine biat etmeyen oradaki Kürt kardeşlerimize de saldırmaya başladı" ve "Irak'ın tamamen PKK'den temizlenmesi için Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz" demesi dikkat çekti.

KDP'li Fûad Hisên ise Şengal anlaşmasının görüşmede ele alındığını belirterek, "anlaşmanın Irak için olduğu kadar bölge için de çok önemli olduğunu" söyledi.

KAZIMI'NİN ZİYARETİ ÖNCESİ PROVOKASYON

Irak Başbakanı Mistefa Kazimî'nin yarın gerçekleştireceği Ankara ziyaretinden önce KDP'li Fuad Hisên'in Ankara'ya gitmesi ve KDP'nin "YPG ve PKK Pêşmerge'ye saldırdı" provokasyonuna imza atması soru işaretlerine neden oldu.

Rojava ve Kürt Özgürlük Hareketi'ni hedef alan algı operasyonu ve dezenformasyon KDP ve Türk devleti yetkilileri ile medyaları tarafından eşgüdümlü yürütülüyor.