Onur direnişinin 2. günü: İlerleyemeyen Erdoğan’dan AB’ye tehdit

Gece boyunca yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede ikinci gün saldırılar daha da yoğunlaştı. Bölgede istediği ilerlemeyi kaydedemeyen Erdoğan, AB'yi işgal saldırılarına destek vermesi için tehdit etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’de başlatılan Onur direnişi ikinci gününe yoğun çatışmalarla başladı. Serêkaniyê, Girê Spî, Kobanê, Eyn İsa, Dirbêsiyê, Qamişlo, Tirbespiyê, Çilaxa ve Dêrik kentleri yoğun saldırılarla karşı karşıyaydı.  Efrîn ve Bab’da patlamalar yaşandı. Türk işgal saldırılarıyla birlikte DAİŞ’in gizli hücreleri de bölgede harekete geçti.

İKİ GÜNLÜK BİLANÇO: 262 ÇETE ÖLDÜRÜLDÜ

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın irtibat Merkezi 9-10 Ekim’de yaşanan çatışmaların bilançosunu şöyle açıklamıştı:

“9 Ekim günü Aşmê bölgesine dönük yapılan saldırı kırıldı. Türk ordusu Til Sindir ve Kulitê bölgelerini savaş uçaklarıyla yoğun şekilde bombaladı. Girê Spî’ye dönük kuşatma kırıldı. Güçlerimiz düşmana karşı büyük direniş göstererek ağır karşılık verdi. Yaşanan çatışmalarda 40 işgalci çete öldürüldü, 1 tank imha edildi. Til Findirê’de saldırılara karşılık verildi ve Türk ordusuna ait askeri araç imha edildi. Bombardıman ve çatışmalarda 6 arkadaşımız şehit düştü.

-10 Ekim’de Girê Spî, Silûk ve Kobanê’de yaşanan çatışmalarda işgalci Türk devletine bağlı 52 çete öldürüldü.

-9-10 Ekim tarihinde Serêkaniyê’nin Til Xelef bölgesi ile Dêrik arasındaki bölgeye top atışları aralıksız sürdü. Türk ordusu ve çeteleri birçok kez Serêkanîyê, Til Xelef, Elok ve Dirbêsiyê bölgelerinde sınırı geçmeye çalıştı. Güçlerimizin karşılık vermesi sonucu saldırılar kırıldı.

-Serêkanîyê’nin Um El Xer köyünde konumlanan bir çete hücresine dönük düzenlenen operasyonla hücre tamamen etkisiz hale getirildi.

- Amûdê, Qamişlo ve Dêrik bölgelerine dönük yoğun bir şekilde işgal saldırıları gerçekleşti. Sınırı geçmeye çalışan Türk ordusuna ait bir tank imha edildi.

- 9 ve 10 Ekim tarihlerinde Serêkanîyê’nin farklı bölgelerinde yaşanan çatışmalarda 170 işgalci çete öldürüldü. İki gün içerisinde yaşanan çatışmalarda fedaice savaşan 22 arkadaşımız şehit düştü.

Genel olarak:

-İki gün süren çatışmalarda 262 işgalci çete öldürüldü.

-Türk ordusunun bombardımanı ve saldırısında çok sayıda sivil şehit düştü ve yaralandı.”

HİZMET ALANLARI İŞGALCİLERİN HEDEFİNDE

Sivillerin yanı sıra bölgede bulunan sağlık merkezleri, ambulanslar, su istasyonları da Türk devlet çetelerinin hedefindeydi. Gün içerisinde yaşanan bazı olaylar şöyle:

-Serêkaniyê’de Heyva Sor a Kurd’a ait sağlık merkezleri Türk devlet çetelerince bombalandı. Bombardıman nedeniyle 4 sivil yaralandı.

-2 milyon insana içme suyu sağlayan Elok su istasyonu bombalandı.

-Girê Spî’deki su istasyonu da ağır silahlarla bombalandı.

-Cizre Bölgesi’nin en büyük köyü olan Çilaxa ilçesine bağlı Dêrna Axê köyü bombalandı.

- Qamişlo’nun Qidûrbek mahallesine dönük bombardımanında oğlunu hastaneye götüren anne hayatını kaybetti. Oğlu ise ayağını kaybetti.

-Tirbespiyê ilçesinin Êzidî ve Süryanilerin yaşadığı Cihan, Til Xatûn ve Dêrna Qolinka köyleri bombalandı.

-Serêkaniyê’ye doğru giden sivilleri hedef alındı.

-Girê Spî’nin Metkalta köyünde sivil bir araç hedef alındı. Saldırı sonucunda 9 yaşındaki Rêzan Îsmaîl’in anne ve babası gözleri önünde katledildi.

EFRÎN VE BAB’DA PATLAMALAR

Efrîn kent merkezinde, TC’ye bağlı Cebha El Şamiye çetelerinin üssünde yaşanan patlama sonucu çok sayıda çete mensubu öldü ve yaralandı.

TC işgali altındaki Bab kentinde bomba yüklü bir motosikletin infilak etmesi sonucu 8 kişi yaralandı.

Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük işgal saldırılarına destek bulamayan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ey Avrupa Birliği, bizim şu anki operasyonumuzu işgal harekatı olarak nitelendirmeye çalışırsanız işimiz kolay: Kapıları açarız, 3,6 milyon mülteciyi size göndeririz" sözleriyle tehdit etti.

BÖLGESEL VE ULUSLARARASI ALANDA TEPKİ VE GÖRÜŞLER

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı tepkiler gittikçe artıyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Lübnan, Libya, Mısır, Kuveyt, Irak, Fransa, Avustralya, İsveç, Danimarka, İtalya, Hollanda, Yunanistan vb. Arap ve Avrupa ülkeleri Türk işgal saldırılarını kınayarak bir an önce son bulması çağrısında bulundu. Finlandiya ve Norveç Türkiye'ye silah satışını durdururken ABD ve Hollanda da yaptırım önerileri yapıldı.

PKK: HER EV KARARGAH HER SOKAK SAVAŞ MEVZİSİDİR

-PKK Yürütme Komitesi, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı her evin bir karargah, her sokağın bir savaş mevziisi haline getirileceğini belirterek, HPG ve YJA Star güçlerini de Kuzey Kürdistan’ın her alanında eylemlerini yoğunlaştırmaya çağırdı.

-Güney Kürdistan halkı da işgale karşı alanlardaydı. Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırısına karşı sokaklara çıkan Süleymaniyeliler, "Rojava Kürtlerindir, Rojava işgal edilemez" dedi.

BMGK TOPLANTISI

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği üyesi 5 ülkenin talebi üzerine Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarını kapalı oturumda görüştü. Saldırının kınanması teklifine ABD ve Rusya’nın onay vermemesi üzerine ortak kınama kararı çıkmadı. AB üyesi 5 ülke; İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı.

Türkiye'nin işgal saldırılarından "derin endişe" duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı. Açıklamada, Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği” kaydedildi.

YAPTIRIM KARARLARI

-ABD'de Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Demokrat Maryland Senatörü Chris van Hollen, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar konusunda anlaştıklarını açıkladı. Yaptırım listesinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ismi yer alıyor. Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Senatör Chris van Hollen ile Türkiye'ye yönelik ciddi yaptırımlar konusunda iki taraflı bir anlaşmaya varmış olmaktan mutluyum. Yönetim, Türkiye'ye karşı hareket etmeyi reddederken, iki taraflı güçlü bir destek bekliyorum" dedi.

-Hollanda’da işgal saldırılarına tepki gösterilerek parlamentoya Türk devletine mali yaptırımlar uygulanması önerisi sunuldu.

SİLAH SATIŞLARI DURDURULDU

-Finlandiya ve Norveç Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarına tepki göstererek Türkiye'ye silah satışını askıya aldı.

TÜRKİYE’YE ZİYARETLER İPTAL EDİLDİ

-İngiliz coğrafyacı ve aktivist David Harvey, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına, “Bu, uluslararası bir kınama gerektiren insanlığa karşı bir suçtur” sözleriyle tepki göstererek Ankara’da katılacağı kongreye gelmeyeceğini duyurdu.

-TBMM başkanı Mustafa Şentop’up daveti üzerine İstanbul'daki bir etkinliğe katılması beklenen İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türk devletinin işgal saldırıları bağlamında ziyaretini iptal etti.

ARAP ÜLKELERİ

-Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Lübnan, Libya, Mısır, Kuveyt ve Irak gibi Arap ülkeleri Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’yi işgal edip demografiyi değiştirme amaçlı saldırılarını kınayarak Arap Birliği olarak acil toplanma kararı aldı.

-Lübnan Dış Ticaret Bakanı Hasan Murad: “Türkiye ilk kez Arap topraklarına müdahale etmiyor. Her zaman etnik bir soykırım gerçekleştirmeye çalışıyor ve topraklarımıza giriyor. Türkiye Halep'e göz dikmiş. Güvenli bölge bahanesiyle yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Türk devleti Arap ülkelerini bölmeye dönük çalışmalar yürütüyor. Türk devletinin saldırılarının ve etnik soykırımın önünün alınması için Suriye'ye siyasi ve maddi destek verilmeli, toprakları korunmalıdır.”

-Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, “Askeri saldırıların amacı Suriye’yi zayıflatmak ve bağımsızlığını ihlal etmektir. Arap halklarına ve güçlerine çağrımız saldırılara karşı tepki göstersinler. Arap ülkeleri, Türk devletinin saldırılarına ortak olmamalıdır” diyerek saldırıları kınadı.

-Libya Temsilciler Meclisi, “Türk devletinin saldırıları, Erdoğan ve hareketinin bölgede terör ve şiddeti bölgeye yaymak istediği için yapılmaktır” diyerek saldırıları kınadı.

AVRUPA ÜLKELERİ

-Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Dışişleri Bakanı Marise Payne, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kınayarak, tek taraflı adımların güvenli bölgeler açısından yanlış sonuçlar getirebileceği, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin QSD güçleriyle birlikte DAİŞ’e karşı verilen savaşta elde edilen kazanımların kaybedilebileceği ve sivilleri olumsuz etkileyebileceğini belirtti ve “Bu konuda endişeliyiz. Kürt halkının başına yeni belalar getirebilir ve DAİŞ’in yeniden canlanmasına neden olabilir. Türk devletinin adımları Avustralya ile olan ilişkileri üzerinde tehlike oluşturuyor” dedi.

-İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, TC’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, “Bizim hükümetimiz Türkiye’nin saldırı girişiminin kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Bunu kınıyoruz. Güç kullanımının, son yıllarda zaten bir trajedi yaşayan Suriye halkının hayatını tehlikeye atması nedeniyle kesinlikle kabul edilemez olan bu saldırıya derhal son verilmesi çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

-Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: “Yunanistan, Avrupa Birliği’nin duruşunu tamamen destekliyor, Türkiye’nin bağımsız ülkenin topraklarındaki yeni tek taraflı askeri eylemlerini kınıyor ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri eylemlerine derhal son verilmesi çağrısını yapıyor. Uluslararası hukuku ihlal eden operasyonlar bölgedeki istikrarı bozuyor ve Birleşmiş Milletler'in Suriye krizini çözme çabalarını tehlikeye atıyor.”

-Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lyon şehrinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin işgal saldırılarının “DAİŞ’in ‘hilafetini’ yeniden inşa etme riskini barındırdığını” söyledi. Türkiye'nin DAİŞ’in yeniden canlanmasına yardımcı olacağı bu riskin Ankara’nın aldığı bir sorumluluk olacağına işaret eden Macron, saldırıların en kısa sürede durdurulmasını istedi.

-Türk devletinin işgal saldırılarına sert tepki gösteren Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “Bu operasyon Kürtlerin güvenliği için tehlikeli. Tehlikeli çünkü bizim beş yıldan beri savaştığımız DAİŞ’e yarıyor. Durmalı” dedi.

-Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye başlattığı işgal girişimine tepki gösteren İsveç ve Danimarka, Türk büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

-Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen bir toplantıda konuştu. Ehmed, Türkiye'nin cezalandırılmasını istedi.

İSRAİL: KÜRT BÖLGELERİNDEKİ TÜRK İŞGALİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri harekatı kınadı ve 'etnik temizlik' uyarısında bulunarak, "İsrail, Suriye'deki Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyor ve Türkiye ve yönlendirdiği güçlerin Kürtlere etnik temizlik uygulaması konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımlarını artırmaya hazır" dedi.

ERMENİSTAN: 16 ERMENİ AİLE ÇATIŞMALARDAN ETKİLENDİ

Ermenistan, Türk devletinin saldırılarını "işgal" olarak niteledi ve kınadı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sitesinden yapılan açıklamada, saldırının bölgesel güvenliğin kötüleşmesine, sivil kayıplara, kitlesel göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı belirtildi. Ermenistan, bu operasyonun sonlandırılması için uluslararası önlemler alınması çağrısında bulundu. Ermenistan'ın Halep Başkonsolosu Armen Sargsyan ise Girê Spî’de 16 Ermeni ailenin çatışmalardan etkilendiğini bildirdi.

YARIN: Onur Direnişinin 3. günü: TC sınırdan, DAİŞ içeriden.