Viyan: Bu süreç Zilan olma sürecidir

KJAR Koordinasyon Üyesi Peyman Viyan: "Herkesin varlığına sahip çıkması gerekiyor. Bu süreçte refleksiz kalma ölüm anlamına geliyor. Zilan olma zamanıdır. Zilanlaşma yürek, beyin ve bedenini özgürlük ve hakikat için feda etme ve başarının garantisidir."

Doğu Kürdistan Kadın Topluluğu (KJAR) Koordinasyon üyesi Peyman Viyan, Zeynep Kınacı'nın (Zilan) 26. ve Doğu Kürdistan Kadın Birlikleri (YJRK) öncülerinden Letife Selamet'in (Zilan Pepule) 16. şehadet yıl dönümü vesilesiyle ANF’ye yazdı.

 DİRENİŞ TARİHE YÖN VERİYOR

Peyman Viyan'ın değerlendirmeleri şöyle:

“Haziran ayı özgürlük hareketi tarihinde fedai ve başarı ayıdır. Özgürlük savaşçıları 21. yüzyılda Haziran ayı ruhu ile Zagros-Toroslar’da düşmana ağır darbeler vuruyor. Özgürlük dağlarında fedaileşme tarihini yazıyor. Tarih birbirine bağlı halkalar şekline akıyor. Zagroslar'da serpilen direniş tohumları bugün özgürlük gerillası şahsında yeniden yeşeriyor, fedai ruh ile özüne kavuşuyor. Enkido çizgisini temsil eden ihanetçi ve satışmışlar da bugün kutsal toprakta düşmanla iş birliği yaparak kirli adını tarihe yazdırıyor.

Tarih tekerrür ediyor, ancak sonuç her zaman aynı olmuyor. Ancak zaman özgürlük zamanı, kadın ve özgürlük savaşçıları zamanıdır. Özgürlük, eşitlik, komunalite ve sosyalist yaşamın yaratıcıları olan bu toprağın direnişçileri tarihe yön veriyor. Tarih hainlerin eliyle değil, kahraman ve hakikat arayışçılarının eliyle artık yazılıyor. Özgürlük savaşçıları yürekten direnen ve haklı olanların tarih yazdığını ispatlıyor. Dolayısıyla zamanın Gilgameş yani eril krallarına ile Endiko hain ve işbilikçilerine karşı 50 yıldır mücadele eden özgürlük güçleri kazanacaktır. İnsanlığa beşiklik eden Mezopotamya toprağının işbirlikçilere son vereceği zamana girmiştir. Zagroslar zirvede fedai ruh ile direnen ve kelimelerin anlatmaya yetmediği direnişçilere sahiplik ediyor. Direnişçi evlatları özgür, eşit, adil ve komünal yaşamın yaratılması için mücadeleyi yükseltiyor. Düşmanı tarumar eden savaşçılar Zilan’ın fedai direniş çizgisi, Zilanca özgürlüğe olan aşk ve inançla yoğrulmuş, Zilanca başarıya kilitlenmiş direnişçilerdir. Ne olursa olsun Önder Apo öncülüğüne yaratılan kadın endeksli yaşamın başarılı olacağını söylüyorlar.

BİNLERCE SAVAŞÇIDA ZİLAN'IN RUHU VAR

Zilanlaşma özgür yaşamada iddialaşma, başarının ruhu haline gelmedir. Kanlı düşman, Zilan ruhunun binlerce savaşçının yüreği ve beyninde var olduğunu ve volkan gibi yüreğinde patlayacağını bilmesi gerekiyor. Kürdistan tarihi direniş ve fedai ruh ile doludur, bu direniş zamanla işbirlikçilerin eliyle bastırılmıştır. Ancak bugün özgürlük savaşçıları direniyor, kendisini feda ediyor, ihanetin kökünü kurutma ve başarıyı sağlama iddiası ile tarih sahnesine çıkmış bulunuyor. NATO’nun ikinci en büyük gücü olan faşist Türk devleti elindeki tüm teknik imkanlarıyla özgürlük gerillasına karşı savaşıyor. Amaç tüm Kürt halkının imha edilmesidir, ancak her gün gerilla direnişi karşısında yeniliyor, moralden düşüyor ve tarumar oluyor.

HPG ile YJA Star gerillası tarz ve taktiği ile çelikleşmiş iradesiyle en büyük tekniğin insan olduğunu ispatladı. Düşmana karşı duran bu irade özgürlükçü düşünce ve felsefeden, tarih bilincinden ve başarıya olan aşk ve inançtan geliyor. Gerilla fedakârlık, cesaret ve özgürlük iradesiyle en güzel insandır, yaşamın her anında kendisini yaratıyor ve özgürlük, başarı savaşçısı haline geliyor.

Haziran ayı gerçekliği bize bu felsefeyi yarattı. Önder Apo’nun her fedaisi özgür yaşamın öncüsü, Zilan tarzı yaşamın özgürlük eylemcisidir. Zilan arkadaş Besê ile Zarife’nin direniş kültürünün mekânı olan Dersim’den 1995 yılında gerilla saflarına katıldı. 1996 yılında Önder Apo’ya yönelik gelişen komplo ve suikast girişimine karşı 30 Haziran tarihinde Dersim’de fedaileşti, sürece cevap oldu, tarih oldu, eril ve işgalci düşünceye karşı intikâm çizgisi oldu. Mektubunda şöyle diyor: "Halkımın özgürlük talebinin ifadesi olmak istiyorum. Kadını köleleştiren emperyal politikalarına karşı kendimi bomba yapıp patlatmak istiyorum, kin ve hırsımın büyüklüğünü göstermek istiyorum... Kürdistan kadının diriliş sembolü haline gelmek istiyorum."

Eylemi ile gerçekten de Kürdistan kadının dirilişi sembolü oldu. Devrimci Kürt Kadını Zilan çizgisiyle güç oldu, tarih bilincine sahip oldu, böylece kapitalist modernite güçlerinden kadın ve yaşamın köleleştirilmesinin intikâmını alıyor, yeni, sosyalist ve özgür yaşamın yaratılmasına öncülük ediyor. Zilan binlerce Zilan yarattı, yarattığı her Zilan da işgalcilere korku saldı. Her an bomba oldu ve düşmanın kalbinde patladı.

ZİLAN PEPÛLE İRAN KADINLARI İÇİN YENİDEN DOĞUŞ OLDU

Zilanlar'dan bir tanesi de 1999 yılında Doğu Kürdistan’ın Ûrmiye kentinde Kürdistan gerilla saflarına katılan Letîfe Selamet (Zilan Pepûle) olmuştur. Zilan mücadelesiyle özgürlüğün sembolü oldu, Doğu Kürdistan ve İran kadınları için yeni bir doğuş oldu. Zîlan Pepûle işgalci, erkek egemenlikli ve kadın düşmanı İran rejimine karşı Zeynep Kınacı’nın en doğru takipçisi oldu. Dêrsim’de Zilan’la canlanan direnişçi kadın kültürü, erkek egemenlikli anlayışı kırdı, Ûrmiye’ye kadar kök salarak Pepûle gibi direnişçileri yarattı ve Doğu Kürdistan’ın Zilan’ı oldu. Kürt kadınlarının cesaretli duruşu Zagros sıradağlarına saklıdır. Dımdım Kalesi'nde barbar düşman ve ihanet çizgisine karşı direnen kadınların haykırışları, Zagros’un güzelliğinde saklıdır. Dımdım Kalesi'nin topraklarında büyüyen direnişçi Zilan Pepûle, kendi örükleriyle kendini asan, kaleden kendini atan ama hiçbir zaman teslimiyeti kabul etmeyen kadınların öyküleriyle büyüdü. Zilan Pepûle, Zilanlar'dan, kadınların intikâmının nasıl alınacağını öğrenerek, büyük bir aşkla kelebekler gibi özgür yaşam için uçtu.

Zilan Pepûle, 30 Haziran 2006’da Zilan’ın (Zeynep Kınacı) eyleminin gerçekliğini halka ve kadınlara anlatmaya giderken, diktatör İran  devletinin bir pususunda şehit düştü. Ama işgalci düşman Zilan adından ve Zilanlar'ın cenazesinden çok korkuyordu. Barbar bir şekilde Zilan yoldaşın cenazesini bir araca bağlayarak saatlerce Merîwan kentinde sürükledi. Kürt halkı ve kadınlarına ‘Eğer birisi böyle bir mücadeleye kalkışırsa, sonu böyle olacak’ mesajını vermek isteyerek, büyük bir korku yaratmak istediler. Ama geri kalmış devlet halkımızın sınırları kırdığını, Zilanlar'ından gururlu olduğunu ve mücadelelerinden güç ve moral aldığını bilmiyordu. Zilan’ın şehadeti düşmanın Zilanlar'dan ne kadar korktuğunu gösterdi. Aynı zamanda Doğu Kürdistan’daki halkımızı düşmana karşı duyduğu öfke de yüz kat arttı. Yüzlerce kadın Zilan ismini alarak, Özgürlük Hareketine katıldı ve düşmana büyük bir cevap verdiler. Zilanlar'ın emeğiyle, Doğu Kürdistan’da Kadın Savunma Ordusu kuruldu. Zilan Pepûle Doğu Kürdistan Kadın Birliklerinin ilk şehidi oldu. Doğu Kürdistan kadınları da artık güçlüdür, Zilanlar'ın çizgisinde dağlarda ve meydanlarda kendilerini eğitip bilinçlendirerek, yaşamın bütün alanlarını direniş ve mücadele alanlarına dönüştürüyorlar.

BU SÜREÇTE REFLEKSSİZ KALMAK ÖLÜMDÜR

Büyük öncü ve şehitleri olan halklar, başarıya mahkûmdurlar. Herkesin kendi değerlerine ve varlığına sahip çıkma zamanıdır. Bu süreçte reflekssiz kalmak ölümdür. Bu direniş mevzisinde eğer herkes kendi yurtseverlik ve insanlık görevine sahip çıkmazsa, tarih o kişileri affetmeyecek. Her Kürt ve özgürlük yanlısı herkes için, süreç Zilan olma zamanı. Zilanlaşma yürek, beyin ve bedenini özgürlük ve hakikat için feda etme ve başarının garantisidir.