1 Mayıs İngiltere, Almanya Avusturya ve Hollanda’da mitinglerle kutlandı

İngiltere'nin başkenti Londra ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da ve Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam, Almanya’nın Münih kentlerinde 1 Mayıs İşçi Bayramı düzenlenen miting ve yürüyüşle kutlandı.

1 Mayıs İşçi Bayramı bir çok yerde olduğu gibi İngiltere’nin başkenti Londra ve Avusturya'nın başkenti Viyana ile Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam, Almanya’nın Münih kentlerinde düzenlenen miting ve yürüyüşlerle kutlandı.

LONDRA 

1 Mayıs Dünya Emekçi Bayramı nedeniyle İngiltere’nin başkent Londra’da binlerce kişinin katılımı ile yürüyüşü ve miting gerçekleşti. Trafalgar Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamasına işçi ve emekçi sendikalarından anti-faşist, anti-kapitalistlere anarşist gruplardan ekoloji örgütleri ve kadın örgütlerine kadar çok sayıda demokratik kitle örgütü üyesi katıldı.

Kürt Halk Meclisi, YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları ile katıldığı 1 Mayıs kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.

1 Mayıs kutlamalarında emek sömürüsüne, kapitalizmin yarattığı ekolojik tahribata, savaş ve şiddet ile faşizme karşı ortak mücadele çağrıları yapıldı. Kutlamalar da özellikle Britanya’da Muhafazakar Parti tarafından çıkarılmak istenen Yeni Polis Yasası’na sert tepki gösterildi. Yasanın özgürlükleri askıya alacağı ve polis şiddetine meşruluk kazandıracağına dikkat çekilen kutlamada, faşizme karşı birlik mesajı da verildi.

Trafalgar’da yapılan kutlamanın ardından binlerce kişi Polis Yasası’na karşı İçişleri Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Polislerin yoğun güvenlik önlemi aldığı 1 Mayıs kutlamasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

İçişleri Bakanlığı önüne gelen kitle, dünyanın bütün emekçilerine ve işçilerine ‘birleşin’ çağrısında bulundu.

Kürdistan ve Türkiyeli toplumların oluşturduğu Demokratik Güç Birliği de 1 Mayıs’ı Turnpike Lane’de yapılan eylem ile kutladı. Burada yapılan konuşmalar da AKP-MHP rejiminin faşist politikalarına karşı ortak cephe vurgusu yapıldı. Kürt halkına yönelik baskı ve şiddet politikalarının protesto edildiği kutlamanın ardından bir yürüyüş gerçekleştirildi.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana’da da 1 Mayıs vesilesiyle yürüyüş ve sonrasında bir miting düzenlendi. Avusturya işçi sendikası Komitern tarafından organize edilen mitinge, Demokratik Güç Birliği’nin çatısı altında olan dernek, sendika, sivil toplum örgütleri ve Kürdistanlıların katıldı. 

Karlzplatz Opera binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, 1 Viyana Votivkirche olarak bilinen büyük park alanına kadar yürüdü. Sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “HDP Halktır halk burada ”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Yaşasın Kürdistan devrim mücadelesi”, “Politik tutsaklara özgürlük”, “Biji YPG”, “Biji YPJ”, “Bıji Rojava” sloganları atıldı.

Miting, yapılan konuşmalarının ardından çekilen halayların ardından sona erdi. 

ROTTERDAM 

Rotterdam'da 1 Mayıs Komitesi'nin çağrısıyla yürüyüş düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşün ardından, toplanma alanı olan Schouwburgplein’a gelinde. Miting, seslendirilen enternasyonal marşlar ile başladı.

Mitingde, komitedeki kurumlar adına yapılan konuşmada, salgının değil de kapitalizmin kriz olduğuna, dünyanın her yerinde salgının kapitalizmin güdümünde çözümsüzleştirildiğine vurgu yapıldı. 

Gençlik ve antifaşist örgütlerinde yaptığı konuşmada, enternasyonal dayanışmanın önemi vurgu yapıldı. 

Yerli ve göçmen örgütlerinin de katıldığı mitingde, komitede yer alan Marksist, Leninist ve komünist partiler de bayrak ve pankartlarıyla yer aldılar. Mitingde sık sık, "Yaşasın enternasyonal dayanışma" , "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs direniş günüdür" sloganları atıldı.

AMSTERDAM 

Amsterdam'da ise Dockwerker'da sendikaların çağrısıyla bir miting düzenlendi. Platform ve kurumlar adına yapılan konuşmalarda salgının faturasının emekçilere çıkarıldığı ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğine vurgu yapıldı.

Mitingde sık sık, "Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme karşı omuz omuza", " Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de sendikalar, Kürtler ve enternasyonalistler 1 Mayıs vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi.

Kent merkezinde bir araya gelen yürüyüşçüler, YPG, YPJ bayrakları taşıdı.

Antifa grupların renkli dumanlarla görsel gösteri yaptığı eylemde yapılan konuşmalar ardından halk tekrar yürüyüşe geçti.

Almanca ve Kürtçe sloganlarla halk Kürt toplum Merkezi önünde bir araya geldi.

Stantların açıldığı etkinlik yapılan konuşmalar ardından “Biji berxwedana Rojava”, “Biji berxwedana gerila”, “Jin, jiyan, azadi”, “Hoch die Internationale Solidarität” sloganları atıldı.

1 Mayıs etkinliği akşam geç saatlere kadar sürdü.