'1 Mayıs’ta Başkan Apo’nun özgürlüğünü haykıralım'

Strasbourg’daki tecride karşı açlık grevi direnişinden yayınlanan mesajda, “1 Mayıs’ta herkes direnişçilerin talebi olan Başkan Apo’nun özgürlüğünü tüm halklarla ortak bir biçimde haykırmalıdır” çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrinde 135 gündür süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcileri ile Tertip Komitesi adına yapılan açıklamalarda, 1 Mayıs’ta tüm dünya halklarıyla birlikte ortak mücadele edilmesi gereğine işaret edildi. Açıklamalarda, emek için ve sömürüye karşı mücadelenin Kürt halkının özgürlüğü için ve tecride karşı verdiği mücadeleyle birleştirilmesi çağrısına yer verildi.

Strasbourg’daki 14 direnişçi adına Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, eylem tertip komitesi adına ise Şükran Sincar şu mesajı verdi: 

Yüksel Koç (KCDK-E Eşbaşkanı): 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı başta Başkan Apo ve tüm emekçilere ve dünya ilerici insanlığına kutlu olsun. Çok önemli ve tarihi bir süreçte 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Dünyada kapitalist modernitenin kriz ve kaosu yaşadığı bir dönemde, dünyadaki tüm ezilenlerin, emek hareketlerinin ve özgürlük-eşitlik isteyenlerin 1 Mayıs’ta ortak mücadeleyi yükselterek zirveselleştirmesi gerekiyor.

Hem ülkede hem de yurtdışında açlık grevi direnişçilerinin çok önemli kazanımlar yarattığı bir ve bu eylemi sahiplenen analara devletin o çılgın saldırılarıyla yöneldiği bir dönem yaşanıyor. Böylesi bir dönemde Türkiye’de ve dünyadaki emek savunucuları, eşitlik ve özgürlük isteyenlerle ortak mücadeleyi yükselterek, direnişçilerin sesini tüm dünya emek, kadın ve özgürlük hareketlerine ulaştırmamız, ortaklaştırmamız gerekiyor.

AKP-MHP faşizmini önemli bir yenilgi aldı yerel seçimlerde ve 1 Mayıs’ta da bu ortak mücadele en üst boyuta çıkarılmalı; ortak demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesi yükseltilmelidir.

Başkan Apo üzerindeki tecrit sadece Kürtler üzerinde değil, Türkiye emek hareketleri, eşitlik, özgürlük ve demokrasi isteyenler üzerinde de bir tecrittir. O yüzden de mücadelemiz ortaktır. Ülkede ve yurtdışında hem analarımızın hem de direnişçilerin haykırışlarını duyurmak amacıyla, tecridi kırma hedefini herkesle ortaklaştırarak, özgürlük ve eşitlik mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz. Biliyoruz ki, direniş kazanacaktır.

Tüm Strasbourg direnişçileri adına halkımıza bir kez daha diyoruz: 1 Mayıs’ta herkes direnişçilerin talebi olan Başkan Apo’nun özgürlüğünü tüm halklarla ortak bir biçimde haykırmalıdır. Herkes alanlardaki bu haykırışını direnişçilerle birleştirmeli; özgürlük talebiyle bütünleştirmelidir.

Şükran Sincar (Tertip Komitesi üyesi): 1 Mayıs, dünyanın her yerinde bütün işçilerin, emekçilerin, sosyalistlerin, büyük emek ve bedellerle mücadele ettiği ve ağır kayıpların yaşandığı ama bir o kadar da bugünü kendi hakları ve inançları doğrultusunda kazandıkları bir gündür.  1 Mayıs, öncelikle bütün dünya emekçilerinin, işçilerin, kadınların, halkların ve inançların tümünün kutladığı bir gündür.

Dolayısıyla kapitalist sisteme karşı mücadele edenlerin kendi emeğini, kendi inancını, kendi alanını sömüren kapitalist sisteme karşı mücadele edenlerin birlikte olacağı ve aynı zamanda birlikte direneceği bir gündür. AKP-MHP faşizminin geliştirdiği hak ve emek sömürüsüne karşı tüm emekçilerin ve onların yanında bulunan herkesin insanlık adına mücadele edeceği ve direneceği bir gündür.

1 Mayıs’ta mücadelenin daha da büyümesi gerekiyor çünkü emekçiler aslında kendilerinin sadece klasik anlamda emeklerine sahip çıkmıyor; aynı zamanda kendi onuruna, geleceğine sahip çıkıyor ve geleceğini zapturapt altına almaya çalışan burjuvaya ve emek sömürücülerine karşı direniyor.

O yüzden de başta kadınlar olmak üzere tüm haksızlığa karşı direnenlerin 1 Mayıs’ta alanlara çıkması ve bunun gittikçe daha fazla örgütlü bir zeminde, sosyalist bir yaşamın, demokratik-sosyalizmin gelişeceği bir zemine dönüşmesi gerektiğine inanıyorum. Bu kapsamda tüm işçilerin, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutluyorum.