14 Temmuz Şehitleri Paris’te anıldı

Paris’te 14 Temmuz ölümsüzlerinin anıldığı etkinlikte direniş geleneğinin bugün Zap ve Avaşîn’de vücut bulduğu ifade edildi.

14 Temmuz 1982’de startı verilen tarihi direnişte şehit düşen PKK’nin öncü kadroları M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz Paris'te anıldı.

Anma etkinliği Paris Demokratik Kürt Toplum merkezinde saat 18.00'da saygı duruşu ile start aldı. 

14 Temmuz şehitleri anısına ilk sözü TJK-E üyesi Güneş Arduç aldı. Arduç, Amed zindanındaki zulme karşı PKK’nin öncü kadroları her türlü insanlık dışı uygulamaya, teslimiyet dayatmalarına ve PKK’li tutsakların savunma hakkının engellenmesine karşı büyük bir direniş gerçekleştirdiğini hatırlatırken, "14 Temmuz 1982 günü Mehmet Hayri Durmuş, gittiği mahkemede işkence ve her türlü kötü uygulamanın son bulması, özgürce savunma hakkının elde edilmesi gibi taleplerle Büyük Ölüm Orucu Eylemi’ni duyurdu ve devamında grup arkadaşları eyleme katılacaklarını açıkladı" dedi.

14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişi’nde Kürt Özgürlük Mücadelesinin dört ölümsüz ismini yitirdiğini belirten Arduç, direniş damarının gücünün vücut bulan bir aşama olduğunu ve bu çizginin devam ettiğini belirtti.

14 Temmuz'un, ölü toprağını kabul etmeyen direniş ve teslimiyet çizgisi arasındaki savaşın sembolü olduğunu vurgulayan Arduç, günümüzde direniş çizgisinin bunca zulme karşı direndiğini hatırlattı. Anduç, 14 Temmuz'un bu tarihi geleneği yaratmanın başlangıcı olduğunu vurguladı. 

Anma, Şehit Aileleri Komitesi adına Welat Demir’in konuşması ile devam etti. Demir, “Bugün hala bir aradaysak ve direniş kültürümüz devam ediyorsa 14 Temmuz şehitleri sayesindedir. 14 Temmuz şehitlerini iyi anlamamız ve iyi okumamız gerekir. Kürdistan tarihi TC’nin yaptığı katliamlarla dolu ve şimdide kimyasal silahlarla Zap ve Avaşîn’de devam etmek istiyorlar. Ama karşılarında irade üstü bir direniş var. Biz de şehit aileleri olarak 14 Temmuz’u unutmayacağız unutturmayacağız” diye vurguladı.

Duygusal anların yaşandığı anmada, 14 Temmuz şehitleri için hazırlanan sinevizyon gösterimi ve devamında TEV-ÇAND sanatçılarının hazırlamış olduğu şiir ve müzik dinletisi ile anma son buldu.