14 Temmuz şehitleri birçok kentte anıldı-YENİLENDİ I

Avrupa’nın birçok merkezinde yapılan anmalarda 14 Temmuz görkemli direnişinin, Zap, Avaşîn ve Metîna’daki gerillanın kahramanlık destanı ile zirveleştiği, yenilmez bir savaşçı kişiliği açığa çıkardığı vurgulandı.

14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişi'nin 40. yıl dönümü dolayısıyla Avrupa’nın birçok merkezinde anma etkinlikleri düzenlendi.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde Kayıp ve Şehit Aileleri Kurumu-KOMAW ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafindan Temmuz Şehitleri ile Medya Savunma Alanları’ndaki savaşta şehit düşen gerillalar için anma etkinliği yapıldı.

Anmaya Kürt siyasetçileri Kemal Aktaş, Selim Sadak Faysal Sarıyıldız,Tahir Köçer, şehit aileleri ve onlarca Kürdistanlı katıldı.

14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişi'nin yıl dönümü dolayısıyla yapılan anma etkinliği, Kürdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından Kürt siyasetçi Kemal Aktaş’ın yaptığı konuşma ile başladı. Aktaş konuşmasında 14 Temmuz zindan direnişine dikkat çekerek şunları belirtti: “14 Temmuz direnişçileri Kemal Pir, M.Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ı anıyoruz. Onlar faşizme karşı açlığa yatarak canlarıyla direndi ve teslim olmadılar. Onların o direniş ruhuyla Kürdistan’ın her yerinde mücadele ederek faşizme diz çöktürüyorlar. Onların direnişi ile tüm özgürlük  mücadelesi şehitlerimiz Kürt halkının yolunu aydınlattı, Kürtlerin kaderini değiştirdiler. Bugünkü Kürdistan dağlarında direnenler, her türlü kimyasal silahlara karşı tarihi mücadele veren gerillalar, onların başarı ruhuyla direniyor. Şehitlerimiz zindanlarda Başkan Apo’nun ideolojisi ile hareket ettiler ve Türk faşizmini yıktılar. Bu direniş bugün Kürdistan’da devam ediyor.”

Anmada Kürt siyasetçi Tahir Köçer de bir konuşma yaparak, Haki Karer’den 14 Temmuz Şehitleri ve bugün Zap’ta, Rojava’da direnerek can veren tüm şehitlerimiz bize büyük görevler vermiştir. Verilen bu görevler için gerillarımıza sahip çıkarak her gün eylemde olmalıyız” dedi.

Köçer, 23 Temmuz’da yapılacak eylemlere de dikkat çekerek, herkesi katılmaya çağırdı.

Anmada özgürlük mücadelesinde şehit düşen Alman enternasyonalistler Şiyar Gabar (Jakob Raimer), Dilsoz Baran (Kevin Jochim) ie Salih Cizîrî, Dr. Hüseyin-, en son Zap direnişinde şehit düşen Şerzan Hingirvan ile Didar Harun ve arkadaşları da anıldı.  Anma, sinevizyon gösterimi ardından sona erdi.

PARİS-EVRY

Bir anma etkinliği de Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde yapıldı. Halkın yoğun katılım sağladığı anmaya 14 Temmuz direnişçileri ile birlikte kalan arkadaşları da katılarak, direnişin ortaya çıkış koşullarını, o süreçte bu direnişin neyi ifade ettiğini, eylemi cezaevleri, Kürt halkı ve PKK Önderliği üzerinde nasıl bir etkide bulunduğunu, ne tür gelişmeleri beraberinde getirdiğini anlattı. Konuşmalarda,"14 Temmuz direnişi, PKK’nin fedailik kültürünü, ruhunu açığa çıkarmış, onun mayasını oluşturmuştur. Bu görkemli direniş tarihi Zap, Avaşîn ve Metîna’daki gerillanın kahramanlık destanı ile zirveleşmiş, yenilmez bir savaşçı kişiliği açığa çıkarmıştır" denildi.

Hayri Durmuş’un “Mezar taşıma halkına borçlu gitti diye yazın", Kemal Pir’in "Biz yaşamı uğrunda ölecek kadar seviyoruz", Ali Çiçek’in "Biz PKK’den teslimiyeti değil direnmeyi öğrendik", Mazlum Doğan’ın “Teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür" sözlerinin, bilinç ve irade gücünün bugün toplumsal bir güce dönüştüğü, o günün ölü ve kimliksiz halkından, dünya insanlığına umut haline gelmiş bir özgür ulusun açığa çıktığı vurgulandı. Çok duygusal anların yaşandığı anma, şehitlere verilen sözler, atılan sloganlar ve alkışlarla sona erdi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde halkın ve Toulouse Halk Meclisi üyelerinin katılımıyla 14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişçileri anıldı.

Şehitlere ilişkin sinevizyon gösteriminden sonra yapılan konuşmalarda Mazlum Doğan’la başlayan zindanlardaki direniş ruhuyla Türk devletinin soykırım saldırılarının boşa çıkarıldığı vurgulandı.

Anma “Şehîd namirin” sloganıyla sona erdi.

HAMBURG

14 Temmuz 1982’de Amed 5 No’lu zindanında büyük ölüm orucunda şehit düşen  PKK’nin öncü kadrolarından Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek şehadetlerinin 40’ıncı yılında Hamburg’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Hamburg DKTM’de düzenlenen anma etkinliği, Hamburg Şehit Aileleri Komisyonu tarafından organize edildi.

Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Mehmet Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş, abisinin ve yoldaşlarının Kürt halkının özgürlüğü için bedenlerini ölüme yatırdıklarını söyledi. Şehadetlerin acısı kadar onurunun da büyük olduğunu belirten Durmuş, gerek aile olarak gerekse halk olarak abisinin ideallerinin ve mücadelelerinin takipçisi olacaklarını söyledi.

Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşan Huri Açıkça da, dökülen her damla kanın Kürt halkını biraz daha özgürlüğe yaklaştırdığını söyledi. “Şerefimiz ve onurumuz başta olmak özere her şeyimizi şehitlerimize borçluyuz” diyen Açıkça, 14 Temmuz direnişçi ruhun bugün de Zap’ta, Metîna’da ve Kürdistan’ın dört parçasında hayat bulduğunu vurguladı.

Anma etkinliği sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

REIMS

Fransa'nın Reims kentinde Arin Mirkan Demokratik Toplum Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikle 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek demokrasi şehitleri anıldı.

Reims'deki anma, devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Konuşmalarda, "Bugün Kürt halkının onurunu halkların ve büyük insanlığın onurunu gerilla korumaktadır. Faşist Türk devleti bütün teknik gücünü arkasına alarak topyekun bir savaş yürütüyor. Her zaman olduğu gibi bugün de kimyasalları kullanmaya devam ediyor. Dolayısıyla ülkemizi işgal etmek isteyen faşizme karşı tıpkı 14 Temmuz direnişçilerinin Türk faşist mahkemelerinde yaptığı gibi, faşizme karşı bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi vermek, her bilinçli ve dürüst Kürdistan insanının görevidir” denildi.

Konuşmalar ardından 14 Temmuz direnişini anlatan film izlendi.