3 şehit babası Xalê Bahrî yaşamını yitirdi

PKK saflarında şehit düşen 3 gerillanın babası Bahri Menteş (Xalê Bahrî) geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

1990 yıllarda PKK saflarında Dersim ve Amed Eyaletlerinde komuta düzeyinde görev yapan ve şehit düşen Faik Heval (Emrullah Menteş) ile Mamoste Xeyrî’nin (Muhittin Menteş) babaları Bahri Menteş (75) bugün geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Kürt Özgürlük Mücadelesinin başlamasıyla birlikte aile olarak devlet baskısına karşı yıllarca direnen Bahri Menteş, defalarca göz altına alınıp işkenceye maruz kaldı. Cezaevinde kaldı. Köyünün yakılması sonucu 2000’li yıllara kadar İstanbul’da sürgün hayatı yaşadı. Gittiği her yerde devlet baskısına maruz kalan Bahri Menteş’in diğer bir oğlu da 1990’lı yıllarda JİTEM tarafından uğradığı suikast sonucu yaralı olarak kurtuldu.  

Xalê Bahrî’nin kızı Kurdistan’da (Selamet Menteş) 1998 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu proteste amacıyla Midyat Cezaevinde bedenini ateşe vererek şehit düştü. Bahri Menteş’in damadı gerilla Kâmil Gündoğan da 1990’lı yıllarda şehit düştü.

Bahri Menteş, 2000’li yıllarda HADEP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini kazanınca yıllardır hasretini çektiği memleketi Amed’e tekrar yerleşti. Kürt Özgürlük Mücadelesinde asla boyun eğmeyen ve yüksek dağlar gibi başı dik yaşayan Xalê Bahrî, bugün geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözleri yumdu. Xalê Bahrî yıllardır hasreti ile yaşadığı ve çok sevdiği Licê ve Darahênê (Genç) üçgeninde yer alan Rîz köyünde kalabalık bir kitle tarafından toprağa verildi.