33 düş yolcusu Bern ve Zürih’te anıldı

33 Suruç şehidinin halkların ortak değeri ve ortak mücadelesinin şehitleri olduğunu belirten KCDK-E Eşbaşkanı, “Onların idealleri özgürlük ve eşitlikten yana olan, faşizm ve emperyalizmden kurtulmak isteyen herkes için bir talimattır” dedi.

Kobanê'nin yeniden inşaası için Türkiye kentlerinden yola çıkan sosyalist gençlere yönelik Suruç'ta düzenlenen katliamda katledilen 33 düş yolcusu, İsviçre'nin Bern ve Zürih kentlerinde anıldı.

BERN

Politik Bibliotek'te düzenlenen anmaya Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli çok sayıda kurum temsilcisi katılım sağladı.

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) temsilcisi Ali Orak, Suruç Katliamının Türkiye'de faşizmin kurumsallaştığı bir dönemde yaşadıklarını belirten Orak, AKP/MHP faşizmi onların işbirlikçilerinin katliamlar yapmaya devam ettiklerini ifade etti. 33 Suruç şehidinin Kürt halkıyla birlikte Kobanê'yi savunmak için yola çıktıklarını hatırlatan Orak, şöyle devam etti: “Kobanê düşmedi, çünkü tüm devrimciler Kobanê'yi Kürt halkıyla beraber savundu. Bu sosyalistler bu yoldaşlarımız oraya giderken "Birlikte savunduk, birlikte inşa edeceğiz" şiarıyla yola çıkmışlardı. AKP/MHP faşizmi bu gençlerin Kürt halkıyla beraber devrimi savunmasını faşist rejimine karşı tehdit olarak gördü, bir taraftan Türkiye'deki devrimci mücadeleyi tasfiye etmek diğer taraftan da Kürt halkını Kobanê'de boğmak istiyordu. Suruç katliamında yatan esas gerçek budur.”         

Anmaya katılan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da, dün Suruç'ta, bugün ise Zaxo'da Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamda şehit düşenleri anarak, Suruç Katliamının Kobanê zaferinin intikamını almak adına bizzat AKP/MHP faşizmi eliyle gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

33 Suruç şehidinin halkların ortak değeri ve ortak mücadelesinin şehitleri olduğunu kaydeden Yüksel Koç, “33 şehidimizin halkların kardeşliği ve ortak yaşam hayalleri bugün tüm halklar ve inançlarla bugün Rojava'da yaşatılıyor. Ortadoğu'da ilk defa bir kadın devrimi Rojava'da yaşandı. Bu devrim, işte bu şehitlerimizin devrimidir. İdealleri bütün kimlikler, bütün inançlar, özgürlük ve eşitlikten yana olan, faşizm ve emperyalizmden kurtulmak isteyen herkes için bir talimattır. Biz de huzurunuzda onlara söz veriyoruz; halkların ortak mücadelesini sonuna kadar geliştireceğiz ve  ortak yaşamı mutlaka inşa edeceğiz” diye konuştu. 

"Dün siz devrimciler, sosyalistler olarak nasıl Kürt halkını Kobanê'de sahiplendiyseniz bugün de aynı seferberlik ruhuyla sahiplenmenizi istiyoruz" diyen Koç, başta Lozan olmak üzere 23 Temmuz'da Avrupa'nın onlarca merkezinde yapılacak olan eylemlere katılım çağrısı yaptı.

Koç'un konuşması sonrası anma etkinliği Suruç için hazırlanan "Gitmek" belgeselinin gösterimiyle devam etti.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zurih kentinde devrimci örgütler, Suruç Katliamının 7’inci yılında “Suruç için Adalet, Herkes İçin Adalet”  talebini yineledi.

Staufacher meydanında düzenlenen anmaya her kesimden çok sayıda devrimci örgüt katılırken birçok dilde açıklama yapıldı.

Eylemde Gençlik Örgütleri, Halkların Birleşik Demokratik Hareketi, Auf Bau, AVEG-KON temsilcileri açıklamada bulundu.