5 kentte açlık grevi direnişleri ile dayanışma eylemleri yapıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile DTK Eş Başkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri ile dayanışma eylemleri sürüyor.

İsviçre’nin Bern, Zürih ve Almanya’nın başkenti Berlin, Hildesheim ve Bodensee kentlerinde Kürdistanlılar bugün de alanlardaydı.

BERN

Tevgera Ciwanên Şoreşger’in çağrısı ile Bahnofplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar “Bir Milletvekili, Leyla Güven, Öcalan’a yönelik tecride karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde" pankartı açarak ve Öcalan posterleri taşıyarak buradan merkez tren istasyonu içine doğru yürüyüşe geçti.

Sık sık “Yaşasın zindan direnişi”, “Biji Serok Apo”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atan eylemciler tren istasyonu içinde sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Almanca bildirilerin okunduğu eylem daha sonra sonlandırıldı.

ZÜRİH

Zürih kentinde ise Beritan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Bahnhofstrasse’de bir araya gelen Kürtler ve dostları burada bir eylem gerçekleştirdi. Öcalan üzerindeki tecridin protesto edildiği eylemde Leyla Güven öncülüğünde Strasbourg, Hewlêr, Galler, cezaevleri ile birçok Avrupa ülkesinde devam eden süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekildi.

“Bir Milletvekili Leyla Güven tecride karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde” pankartının açıldığı eylem Öcalan ve açlık grevleri direnişçileri lehine sloganlar atıldı.

Aktivistler tarafından Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylem daha sonra sonlandırıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de farklı inanç kurumları “Gelin sesimizi yükseltelim, gün durma ve susma günü değildir” sloganıyla Leyla Güven ve açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek için bir miting düzenledi.

Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK), Êzidî Federasyonu (NAV-YEK) ve Dersim Özgürlük İnisiyatifi’ne bağlı Alevi temsilciler ve Kürdistanlıların katıldığı miting saat 17.00’da saygı duruşu ile başladı.

Açlık grevi direnişlerine dikkat çeken pankart ve dövizlerin taşındı. Dağıtılan bildirilerle de eylemin amacı anlatıldı.

Mitingde bir konuşma yapan CİK’ten Mele Dawud Övseme açlık grevi direnişini İslam dini açısından değerlendiren ve sessizliği eleştiren Mele Övseme şunları kaydetti:

“Dinimiz zulme karşı, mümkünse elinle, değilse dilinle, o da mümkün değilse kalbinle mücadele edeceksin, diye buyurur. Bir diğer konu zalimin yanında asla durulmaz, bunu kökten reddeder.

Bu nedenle açlık grevinde olan kardeşlerimize ses olmalıyız, destek vermeliyiz ve de asla yalnız bırakmamalıyız.”

NAV-YEK’ten Yılmaz Gunay da Almanca yaptığı konuşmada Êzidîlerin sonuna kadar direnişçilerle birlikte olduğunu ve dünya kamuoyun daha fazla duyarlı olmaya çağırdı.

Miting Alevi temsilcisinin yaptığı duyarlılık ve vicdan çağrısıyla sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Meryem Kadın Komünü’nün çağrısı ile açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.

Kent merkezinde Leyla Güven’in taleplerinin bulunduğu pankart ve dövizlerle HBF önünde eylem yapan kadınlar, açlık grevi direnişlerine karşı sessizliği protesto etti.

BODENSEE

Almanya’nın Bodensee kentinde Buchhornplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, açlık grevleri ile dayanışma eylemi düzenlendi. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde, yapılan açıklamada, “Leyla Güven başta olmak üzere tecride karşı açlık grevinde bulunan direnişçilerle dayanışma amaçlı ve onların sesini kamuoyuna duyurmak için buradayız” denildi.

Die Linke’in de katıldığı protesto eyleminde şehir merkezinden geçenlere bildiriler dağıtıldı, diyalogla açlık grevi eylemine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

CPT’ye suç ortağı olma ve bir an evvel harekete geçmesi çağrısı da yapılırken, sık sık, “Ölüm değil yaşam istiyoruz” sloganları atıldı.