8 kentte Türk devleti protestosu

Türk devletinin HDP’ye yönelik düzenlediği siyasi darbe, belediyelerin gasp edilmesi, Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği saldırılar Bremen, Stuttgart, Viyana, Toulouse, Marsilya, Limassol, ve Den Haag'da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de AKP-MHP darbesi protesto edildi.

HDP’li vekillerin milletvekilliklerinin düşürülüp tutuklanması, HDP 25. Dönem Milletvekili Turgut Öker şahsında Alevi kurumlarına yönelik baskılar da protesto edildi.

Eylemde okunan bildiride muhalif kurum ve şahıslara yönelik faşizan saldırı ve tutuklamaların durdurulması için girişimde bulunulması gerektiği dile geldi.

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi de protesto edildi. Eyleme çok sayıda Alevi kurum temsilcisi de katıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Lautenschlager Strasse’de düzenlenen bir eylemle Türk devletinin işgalci ve soykırımcı saldırıları protesto edildi. FCK ve Nehele platformunun organize ettiği yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

En önde Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin’in posteri ve ırkçı saldırılarda yaşamını yitiren Barış Çakar ve George Floyd’un resimleri taşındı. Eylemde birçok devrimci örgüt ve enteryonalistler katıldı.

Lautenschläger Stresse’de saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçen halk sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Kahrolsun faşizm”, “Şehit namırın” sloganları atılan yürüyüş Markplatz’da sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın baş kenti Viyana’da AKP-MHP faşizmi protesto edildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği saldırısı başta olmak üzere, HDP’ye yönelik düzenlediği saldırılar, belediyelerin gasp edilmesi, vekillerin vekilliklerinin düşürülüp tutuklanması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği miting 27 Mayıs’ta Güney Kürdistan'da şehit olan PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Dom kilisesi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları açtıkları pankartlar Kürdistan ve Türkiye’de AKP-MHP faşizmine dikkat çekti.

Sık sık, bildirinin okunduğu ve dağıtıldığı miting boyunca “Şehit namirin”, “Katil Erdoğan”, “Faşist devlet”, “Gün gelecek katil devlet hesap verecek”, "HDP namustur namusuna sahip çık", "Yaşasın kadın dayanışması", “Yaşasın HDP", “Yaşasın Kürdistan özgürlük savaşçıları”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de AKP-MHP’nin darbesi protesto edildi. Matabiau Meydanı’nda düzenlenen eylemde bildiriler okundu ve sık sık sloganlar atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Türk devletinin saldırıları protesto edilirken, PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin de anıldı.

Saat 18.00’de Vieux Port Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile, PKK, YPG, YPJ ve TJK-F, TCŞ flamaları taşıdı.

Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit olan Kasım Engin için “Şehit namırın” yazılı pankart da taşındı. Kürtler sürekli Fransızca slogan atılan mitingde DTM adına yapılan konuşmalar ardından eylem sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde, 27 Mayıs günü işgalci Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit olan PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin anıldı. Türk devletinin işgalci ve soykırımcı saldırıları protesto da edildi.

DTKM – Strasbourg ve Zin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürt halkı ve dostları düzenledikleri bir eylemle Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti ve 27 Mayıs’ta şehit olan PKK Merkez Komite üyesi Şehit Kasım Engin’i andı.

“Kürt katliamını durdurun” pankartının açıldığı eylem öncesi Mayıs ayı şehitleri başta olmak üzere Kasım Engin şahsında Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde yapılan konuşmada “Türk devletinin ve mevcut faşist iktidar bloğunun varlığını Kürtlerin yokedilmesine bağladığı” belirtildi.

 

LİMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde Türk devletinin soykırımcı saldırıları protesto edildi.

Kürdistanlılar demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği eylemle Türk devletinin Güney Kürdistan'ın Zînî Wertê bölgesine saldırısı ve HDP'li belediye ve vekilliklerin gasp etmesinin protesto edildiği eylemde, şehit düşen PKK Merkez Komite üyesi Kasım Engin anıldı.

Eylemde okunan bildiride Türk devletinin saldırılarının tüm Kürtlere karşı olduğunu bundan tüm parti ve Kürdistan’ın bütün parçaların hedeflendiğinin çok açık olduğu belirtildi.

Buna karşı tüm Kürtlerin bir an önce ulusal birliği gerçekleştirmesi gerektiği vurgulanan eylemde bildiri de dağıtıldı. Eylemde “Kahrolsun faşizm”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Hollanda Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmada Türk devletinin işgal saldırıları kınandı. AKP-MHP hükümetinin Türkiye’de nefreti desteklediği ve Kürtleri ölümle karşı karşıya getirdiği de belirtildi.

Eylem halay ve sloganlarla sona erdi.