5 merkezde Türk devleti protestosu

Avrupa’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını protesto ediyor.

Avrupalılar ve Ortadoğu’da yaşayan halkların da güçlü bir şekilde katıldığı eylemlerde işgal saldırılarının bir an önce son bulması gerektiği belirtiliyor.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları kitlesel şekilde kınandı. Merkez tren garı önünde toplanan protesto mitingine Kürdistanlıların yanı sıra değişik halklardan aktivistler katıldı. Süryani Kadın Hareketi, Bremen Eyaleti’nin Sol Partili parlamenterleri ve Bremenhafen Kent Meclis üyelerinin de destek verdiği mitingde işgal saldırılarının son bulunması istendi.

OBERHAUSEN

Almanya'nın Oberhausen kentinde de işgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi. Oberhausen Rojava’yı Savunma İnisiyatifi çağrısıyla Oberhausen merkez tren garı önünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları biraraya geldi. Ardından şehir merkezine yürüyüş geçen göstericiler farklı noktalarda 2 kez miting yaptılar.

Gösteride yapılan açıklamalarda Türk devletinin işgalciliği teşhir edilirken, işgalciliğe karşı tüm halkların sessiz kalmaması istendi. Rojava'ya sahip çıkılması çağrısının sıkça yapıldığı gösteride "Terörist Erdoğan Kürdistan’dan defol" ve "Bijî Berxwedana Rojava" gibi sloganlar atıldı. Çok sayıda bildirinin de dağıtıldı gösteri yine merkez tren garı önünde yapılan mitingle sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin saldırılarını bir gösteriyle kınadı. “Hauptwache” meydanında bugün akşam saatlerinde başlayan yürüyüşte sık sık “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı. Kürdistan’ın dört parçasından kalabalık bir kitle ile değişik halklardan göçmenlerin katıldığı yürüyüşe ATİK, Alevi dernekleri, Türk ile Alman sol gruplar da destek verdi.

Türk devleti ile çetelerinin Rojava’ya yönelik saldırılarının protesto edildiği bildirilerin okunduğu yürüyüşte “Erdoğan Rojava’dan defol” sloganı dikkat çekti. Gösteriye Frankfurt’un yanı sıra Hanau, Offenbach ve çevresinde Kürdistanlıların da katıldığı gösteride YPG/YPJ bayrakları da taşındı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Kürdistanlılar ile dostlarının Türk devletinin saldırılarını protesto amacıyla başlattıkları gösteriler beşinci günde. Gösterilere Fransız basını da ilgi gösterirken, Kürdistanlılar bugün tekrar bir protesto mitingi düzenlediler. Marsilya’daki Avrupa Birliği Temsilciliği önünde toplanan kitle batılı ülkelere “harekete geçin” çağrısı yaptı.

Türk devletinin son saldırılarda katlettiği çocukların fotoğrafları, dünyanın sessizliğine dikkat çeken pankartlar, Kürt halk Önder Abdullah Öcalan ve YPG/YPJ bayraklarını taşıyan eylemciler çok sayıda bildiri dağıttı. Mitingde konuşan Marsilya Demokratik Toplum Merkezi yöneticileri, Avrupa çapında yapılacak eylemlere katılım çağırısı yaptılar. Marsilya’daki yarınki gösteri ise Canabiere meydanında saat 13.00’de gerçekleşecek.

RENNES

Fransa'nın Rennes şehrinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Zin Kadın Derneği öncülüğünde aralarında 9 siyasi partinin de bulunduğu 39 sivil toplum kuruluşu Republiqe Meydanı'nda bir araya gelerek Rojava' ya yönelik işgal saldırısını protesto etti.

"Rojava’da Türk işgaline hayır" pankartı arkasında bir araya gelen kitle sık sık "Faşist Erdoğan" sloganları attı. Açıklama yapan kurum, siyasi parti ve dernek temsilcileri Avrupa'nın bu işgal karşısında net tutum göstermelerini istedi. Kurum temsilcilerinin açıklamalarının ardından kitle sloganlarla gösteriye son verdi.