Êzidîlerden Hewlêr ve Bağdat’ın anlaşmasına karşı protesto eylemi

Avrupa’daki Êzidî kurumları, Hewlêr ve Bağdat’ın “Şengal anlaşmasına” karşı protesto eylemi düzenleyecek.

Ortak bir açıklama yapan Navenda Yekitiya Komelên Êzidiya (NAV-YEK), Siwana Meclisê Jinê Êzidî (SMJÊ), Meclisa Şengale ya Derveyi Welat (MŞD), Yekîtîya Êzidîyê Suriyê (YÊS), Hevgirtina Ciwanên Êzidî (HCE), Navenda Ҁanda Êzidxan (NÇE), Kordinasyona Meclisên Gundên Êzdiyên Bakurê Kurdistanê (KMGÊBK), Hewlêr ve Bağdat’ın Şengal’e ilişkin yaptığı anlaşmayı Almanya’nın başkenti Berlin’de federal parlamento önünde düzenlenecek bir eylemle protesto edileceğini duyurdu.

Açıklamada şunlar belirtildi: “15 Ekim’den itibaren Êzidî kurumları olarak Almanya Parlamentosu ve diğer etkin devletlerin büyük elçilikleri önünde protesto nöbetini (Mahnwache) başlatıyoruz. Bağdat ile Erbil hükümetleri arasında Ekim ayının başında, Şengal şahsında bütün dünya Êzidîlerine karşı gerçekleştirilen bu ihanet anlaşması, her iki tarafın soykırım öncesi ve esnasında işledikleri suçu yeniden tescil ettirmiştir.

Soykırımın olmasında sorumlu tutulması gereken ve dolayısıyla meşruiyetlerini büsbütün kaybeden bu iki taraf, Êzidî toplumunun yeniden bir soykırımla karşı karşıya gelmesine sebep olabilecek bir zemin hazırlamıştır.

Soykırımdan yavaş yavaş yaralarını sarmaya çalışan bir topluma karşı özeleştiri vermeleri ve bu topluma kalıcı bir statüyü hak olarak tanımaları gerekirken ‘hem suçlu hem güçlü’ babında büyük bir utanmazlık içine girmişlerdir. Buna Êzidî toplumu kesinlikle izin vermeyecek ve bunu kabul etmeyecektir. Hem Ezdixan’da hem de dünyanın neresinde olursa olsun bütün onurlu Êzidîler buna karşı çıkacak ve var gücüyle direnecektir. Bu bağlamda Avrupa’daki Ezdi örgütleri olarak Berlin Brandenburgertor önünde 15 Ekim’den itibaren saat 10:00 ile 15.00 arasında protesto nöbeti başlatacağımızı duyuruyor, başta toplumumuzu, halkımızın ve bütün demokratik güçleri eylemimize omuz vermeye ve dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.”