AP üyeleri: Çözüm Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde!

Avrupa Parlamentosu üyeleri Lydie Massard ve Chris Macmanus, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti.

Medya Haber TV’den Erem Kansoy’a konuşan İrlanda Sinn Fein partisinden Avrupa Parlamentosu Üyesi Chris Macmanus, “Uzun yıllardır devam eden bu soruna politik bir çözüm getirildiğini ve Kürt halkının kendi kendini yönettiğini görmek istiyoruz. Bunun için yapılacak ilk şey Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması olacaktır. Böylelikle Kürt halkına ve Ortadoğu’ya uzun vadeli ve garantili bir barışı sağlamak adına rolünü oynayacaktır” dedi.

Chris  Macmanus, “Politik bir lider olarak Öcalan halkı ile birlikte olmalıdır, bu yüzden derhal serbest bırakılmalıdır. Öncelikle ilk adım olarak Öcalan’ın, Kürt hareketini yönlendirmesi, barış için gerekli politik diyaloğu geliştirmesi, Kürt halkının kendi kendini yönetebileceği ortamı yaratması için derhal serbest bırakılmalıdır. Öcalan’ın özgürlüğü barış için en önemli ve ilk adım olmalıdır” vurgusunda bulundu.

AP üyesi Chris Macmanus, konuşmasını şöyle noktaladı: “Bölgede barış ve istikrarı görmek isteyen tüm kesimlere benim mesajım öncelikle Öcalan’ı serbest bırakın, Kürt halkı liderini dışarda kendileri ile birlikte görmek istiyor, böylelikle Öcalan kendi halkı ile beraber barış için gerekeni yapabilecek, dediğim gibi her şeyden önce Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü görmek istiyoruz.”

AP üyesi Lydie Massard da benzer mesajlar verdi. Lydie Massard, “Bir insanı aylarca tutmak, haber almasını engellemek ve ailesini bu kadar uzun bir süre boyunca her türlü iletişimden mahrum bırakmak insan haklarına saygı değildir.

Avrupa Parlamentosu üyeleri olarak ve rolümüz gereği bizim görevimiz her insanın temel haklarından yararlanmasını sağlamaktır. Bu nedenle bugün Abdullah Öcalan’ın haklarından yararlanması gerektiğini söyleyebiliriz. Ailesi ile iletişim kurabilmeli, onlara haber gönderebilmeli ve ailesi ve arkadaşları Öcalan’dan haber alabilmelidir” şeklinde konuştu.

“Öcalan özgürleştirilmeli” diyen Lydie Massard şöyle konuştu: “Yıllarını hapiste geçirdi. Öcalan’ı hapiste tutmak için hiçbir neden yok. Çatışmaya siyasi bir çözüm bulmamız gerekiyor ve bu siyasi çözüm ancak Öcalan’ın özgürlüğü ile mümkündür çünkü Öcalan özgür kalmadığı sürece bu durum, sakin bir tartışmayı ve kalıcı bir çözüme doğru ilerlemeyi engelleyecek bir çıkmaz yaratacaktır.

Öcalan özgürleştirilmelidir çünkü onu özgürlüğünden alıkoymak için hiçbir neden yoktur. Az önce de söylediğim gibi, çatışmaya çözüm bulmanın yolu Öcalan’ın özgürlüğünden geçmektedir. Bu, görüşmeler için bir ön koşul ve Kürt halkı ile Türkiye arasında sakin ve ölçülü tartışmalar için bir ön koşuldur.”