İngiltere Başbakanı May’e açlık grevi sorusu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması amacıyla devam eden açlık grevleri Birleşik Krallık Parlamentosu’na tartışıldı.

Bugün Birleşik Krallık Parlamentosu’nda yapılan ‘Başbakan’a sorular’ oturumunda devam eden açlık grevi direnişi gündeme geldi. Gallerli Milletvekili Liz Saville Roberts, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın haklarının Türk devleti tarafından açıkça ihlal edildiğini ve bu ihlallere karşı binlerce kişinin açlık grevinde olduğunu dile getirerek Başbakan May’in aciliyet arz eden bu konuyla ilgili bir adım atıp atmayacağını sordu. Başbakan May, verdiği cevapta, konuyu Türk yetkililerle tartıştıklarını ve Türk devletinden gerekli adımların atılmasını talep etmeye devam edeceklerini ifade etti.

ÖCALAN’IN HAKLARI AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR

Birleşik Krallık parlamentosu üyesi Liz Saville Roberts sözlü olarak dile getirdiği soruda şunları belirtti: “32 yaşındaki İmam Şiş süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 143’üncü gününde. Sağlık durumu çok ciddi riskli bir aşamada. Kürt lider Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla, İmam Şiş ile dünyanın birçok yerinde yüzlerce kişi şu an açlık grevinde. Öcalan’ın insan hakları Türk devleti tarafından açıkça ihlal edilmektedir.

Kürt halkına yönelik insan hakları ile ilgili Türk hükümetine baskı yapılması için biz 48 milletvekili olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı’na yazı yazıp talepte bulunduk. Eminim ki başbakan durumun aciliyetinin ve ciddiyetinin farkındadır. Sayın başbakan bu konuya müdahil olacağını dile getirebilir mi?’’

‘TÜRK DEVELETİNDEN ADIM ATMASINI TALEP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Birleşik Krallık başbakanı Theresa May ise, Roberts’in sorusuna şöyle bir cevap verdi:

“Saygıdeğer hanımefendi çok önemli bir sorunu dile getirmiştir. Bizler Türk devletinden cezaevlerindeki tutsakların hukuki ve yasal haklarının açıkça korunması ve saygı gösterilmesini bekliyoruz. Ankara’daki büyükelçimiz bu büyük açlık grevlerini Türk yetkilileriyle gündeme getirmiştir. Bizler açlık grevcilerin durumunu takip etmeye ve Türk devletinin gerekli adımları atmasını talep etmeye devam edeceğiz. Hanımefendi dışişleri bakanlığımıza konuyla ilgili yazdıklarını belirtti, dışişleri bakanının konuyla ilgilenmesini talep edeceğim.”

GALLER MECLİSİ'NDE KARAR ALINMIŞTI

Bir süre önce Galler Meclisi’nde kabul edilen önergede somut talep olarak, Türk devletine uluslararası hukuki sorumluluklarının resmi olarak hatırlatılması, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik uygulamaların kınanması ve Avrupa’yı İşkenceyi Önleme Komitesinin-CPT İmralı’yı ziyaret etmesi için resmi çağrı yapılması istenmişti.