İşgal saldırılarına karşı Kürdistanlar İsviçre'de alanlara çıkıyor

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik bir çok merkezde başlattığı saldırıları haberleri duyulur duyulmaz İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar saldırılara karşı tepkilerini sokağa çıkarak gösterdi.

Lozan'da Demokratik Kürt Toplum Mekezi ve Lajîn Kadın Meclisi üyeleri ile TCŞ ve Teko-Jin aktivisti gençler merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Türk devletinin Rojava'da Kobanê, Dêrik, Şehba Zirgan alanları ile Başûr'da Kandil ve Asos dağlarına yönelik saldırılarını protesto etti.

Kürdistanlılar bu gece itibariyle Luzern ve Bern kentlerinde alanlara çıkmayı sürdürürken İsviçre Demokratik Kürt Konseyi CDK-S ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) tarafından yarın Zürih kentinde saat 15.00'te yapılacak olan merkezi protesto eylemine ilişkin Kürdistanlılar başta olmak üzere tüm demokrasi çevrelerine katılım çağrısında bulundu. 

LUZERN

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye ekseninde akşam saatlerinde başlattığı saldırılara karşı tepkilerini dile getiren İsviçre'nin Luzern kentinde yaşayan Kürdistanlılar gece yarısı sokaklara çıkarak bir yürüyüş düzenledi.

Saldırı haberinin alınmasının ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde toplanmaya başlayan Kürdistanlılar burada yürüyüş kararı aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamalarını taşıyan kitle Türk devletinin Kürt halkına soykırım planının bir parçası olarak başlattığı saldırıların teşhir eden sloganlarla kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Merkez tren istasyonuna ulaşan eylemciler burada oturma eylemine geçti. Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş tarafından yapılan konuşmada, "saldırılar sonlandırılana kadar alanları terk etmeyip gerilla mücadelesini sahipleneceğiz" vurgusu yapıldı. 

Eylem, bugün Zürih kentinde yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik gece başlattığı hava bombardımanına karşı yapılan “acil eylem çağrısı” üzerine Kürdistanlı ve dostları alanlara çıktı. Bern istasyonunda önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde “Defend Kürdistan” yazılı pankart, YPG ve KCK bayrakları açtı. Kürdistanlılar sık sık “Bijî Berxwadana Rojava”, “Rojava”, “İşgalci Türkiye Rojava'dan çık”, “Bijî Berxwedana gerilla” sloganları attı. İsviçreli anarşistlerin de yoğun destek verdiği eylem Kürdistan Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Saygı duruşu sonrası konuşan PYD Temsilcisi Abbas Ömer, uluslararası destek olmadan Türk devletinin bu saldırıları yapamayacağını kaydetti. Bu saldırıları kırmanın tek yolunun direniş olduğunu belirten Ömer, Kürtler olarak alanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti. 

Daha sonra konuşan KESK eski Eşbaşkanı Lami Özgen ise Türk devletinin Kürt özgürlük mücadelesi karşısında kaybetmeye mahkum olduğunu dile getirdi. Türk devletinin nisan ayından beri kimyasal silah kullanarak her alanda Kürtlere saldırdığını hatırlatan Özgen, Kürtlerin direnişinin zaferle sonuçlanacağını belirtti. 

Konuşmalardan sonra kitle önce İsviçre parlamentosuna sonra Bern istasyonunun içine yürüdü. İstasyonda 5 dakika oturma eylemi yapan kitle, daha sonra sloganlarla dağıldı.