İşgal saldırılarına tepki:Her yerde ‘Terörist Erdoğan’ sloganları

Fransa’nın Lyon, Strasbourg, Lorient, La Rochelle ve Marsilya kentlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Fransa’nın Lyon kentinde Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek için Place Guichard meydanında bir araya geldi.

Mezopotamya Kültür Derneği’nin çağrısı ile yapılan eylem saat 16:00 da Place Guichard’da "Diktatör Erdoğan", "Yaşasın Rojava direnişi" sloganları ile başladı.

Türk devletinin soykırım saldırılarının devam ettiği belirtilen eylemde Fransa hükümeti ve Fransız kamuoyuna Rojava'ya daha fazla sahiplenme çağrısında bulunuldu ve broşürler dağıtıldı.

Pont de la Guillotiere’e varan kitle sarı yeleklilerin yürüyüşleriyle karşılaştı sarı yelekliler, Rojava direnişini selamladı ve Rojava halkının yanında olduklarını dile getirip Türk devletinin faşist saldırılarını kınadıklarını belirtti.

Polis, kitlenin bir araya gelmesini engellemek için araya barikat kurmasına rağmen, eylem, “Katil Erdoğan”, “Kahrolsun faşist devletler” sloganları ile devam etti.

STRASBOURG

Strasbourg’da da Rojava Dayanışma’nın çağrısı ile kitle merkez istasyon önünde bir araya gelid.

“Kürdistan’daki Türk terörizmine son” pankartının açıldığı eylemde, “DAİŞ terörist, destekçisi Türkiye”, “Diktatör Erdoğan, faşist Erdoğan”, “Jin, jiyan, azadi” , “Rojava’ya ses ver”, “Fransa neredesin, sessizliğin bizi öldürüyor” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen kitleye anons araçlarından okunan metinler eşlik etti.

Place Kleber’de sona eren protesto eyleminde, başta Fransız halkı olmak üzere, tüm halkların bu katliam ve işgal karşısında Kürt halkıyla dayanışma içerisinde bulunma çağrısı yapıldı.

LA ROCHELLE

Fransa’nın La Rochelle kentinde de Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi. Kürdistanlıların ve Fransızların katıldığı yürüyüş Vieux-Port de la Rochelle kadar sürdü.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde işgal ve soykırım saldırılarının protesto edildiği sloganlar da atıldı.

LORIENT

Fransa’nın Lorient kentinde de Kürtler ve Fransızların ortaklaşa düzenlediği eylem ile Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

Lorient Demokratik Toplum Merkezi Üyeleri, PCF, GCT, JC56, UCL, Alternative Libertaire Lorient, Gilets Jaunes Lorient, BİR-KAR ve Lorient Alevi Kültür Derneği’nin çağrısıyla öğleden sonra Place Aristide Briand’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kent merkezinde yaklaşık 3 saat boyunca yürüdü. Yürüyüş boyunca Türk devletinin barbarlığına dikkat çeken sloganlar atılarak bildiriler ve broşürler dağıtıldı.

Belediye meydanında ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin barbarlığına seyirci kalan dünya ülkeleri kınanarak gereken pratik adımların atılması çağrısı yapıldı.

Türk devletinin işgal ve soykırımları son bulamayana kadar alanlarda ayrılmayacaklarının mesajı verildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Defend Rojava sloganı ile bir yürüyüş düzenlendi. Fransa’nın çeşitli kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının eylemleri sürüyor.

Marsilya Demokratik Toplum Merkezi, Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile kent merkezinde bir araya gelen binler ‘Defend Rojava’ sloganıyla yürüdü. Yürüyüşe Fransız sol örgütleri ve anarşist gençler de destek verdi.

Canebiere Meydanı’ndan ‘Türk ordusu Rojava’da kimyasal silahla sivilleri öldürüyor’ pankartıyla Marsilya Valiliği’ne doğru yürüyüşe geçen öfkeli kalabalık, sık sık “Katil Erdoğan” sloganı attı . Yürüyüş boyunca slogan ve zılgıtla tepkilerini dile getiren eylemciler, Fransız devletine ise yaşanan vahşet karşısında bir an önce pratik adım atma çağrısı yapıldı.

Yürüyüş ardından valilik önüne varan binler, hep bir ağızdan “Diktatör Erdoğan” ve “Hepimiz YPG’liyiz” sloganı attı.

Miting ise bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. İlk konuşmayı DTKM Dış İlişkiler Komisyon üyesi Mehmet Kara yaptı.

Devletlerin yaşanan vahşet karşısında yeterince tepki göstermediğini söyleyen Kara,

“DAİŞ’e karşı mücadele vermiş Kürt halkına ihanet ediliyor. Kürtler bu vahşete dur demek için en ön saflar da mücadele yürüttü. Binlerce şehit verdi. Kürtlere böyle mi teşekkür ediyorsunuz?” dedi.

Erdoğan’ın Kürtlere karşı savaşta kullanılması yasak olan gazlar ve silahlar kullandığını da hatırlatan Kara, bu vahşete bir an önce dur demek için pratik adımların atılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra bölge meclisleri adına Kürt siyasetçi Cevat Güneş konuştu.

“Biz direnirsek zafer bizim olacak. Erdoğan dünyada artık DAİŞ’ın temsilcisi olarak kabul görmekte” diyen Güneş, bu vahşete dur demek için Türk devletine yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı. Güney Kürdistanlılara ve Avrupa kamuoyuna “Gelin hep birlikte Türk/Erdoğan faşizmini durduralım” çağrısı yaptı.