İşgalci Türk devleti protesto edildi

Türk Devleti İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü kapsamında Avrupa'nın birçok merkezinde yapılan eylemlerde işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’den bir an önce çıkması gerektiği vurgulandı.

Türk devletinin işgaline karşı Küresel Eylem Günü kapsamında Avrupa'nın birçok merkezinde eylem düzenlendi. Avustralya'nın Melbourne şehrinde Victoria Kürdistanlılar Demokratik Toplum Merkezi (NAV-KURD) öncülüğünde Kürdistanlılar ve Avustralyalı sosyalistler Efrîn işgalini ve dünyanın sessizliğini protesto etti.

Eylemde konuşan Victoria Üniversitesi siyasi bilim dalı Profesörü John Tully, Avustralya hükümetinin ve Nato'nun Guta'ya yapılan saldırıyı kınadıklarını fakat Efrîn'deki soykırımı görmemezlikten gelmelerini utançla izlediklerini vurguladı.

Filipin İşçi Partisi Uluslararası sekreteri Reina Mohideen de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Özerklik projelerini incelediklerini belirterek, Filipinler'deki şu anki iktidar lideri Duderte ve Erdoğan'nın birbirlerine benzediklerinin altını çizdi. Sosyalist Parti adına konuşma yapan Sue Bolton ise, Kürtler ve Filistin halkının kaderini birbirine benzetti. Eylem, "Türkiye Efrîn'den çık", "Efrîn'deki katliama sessiz kalma" sloganları eşliğinde son buldu.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Türk İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü nedeniyle miting düzenlendi. Berlin NAVDEM, DESTDAN Berlin Kadın Meclisi ve PYD Berlin tarafından organize edilen miting, Berlin'in önemli meydanlarından olan Alexanderplatz'da yapıldı. Türk devletinin işgali sırasında katledilen sivillere ait ayakkabıların temsili olarak sergilendiği mitingde, Erdoğan faşizmine dur denilmesi, Efrin ve Rojava'nın sahiplenilmesini talep eden pankartlar açıldı.

Çevreden ilgi gören miting sırasında, "Biji berxwedana Efrinê", "Alman panzerleri Kürdistan'dan defol", "Erdoğan faşist bir katildir", "Yaşasın devrimci dayanışma" ve "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Efrîn'de işgalinden sonra faşist AKP/Erdoğan ve cihatçıların katliam ve talanlarının devam ettiği, bölgenin demografik yapısının değiştirilmek istendiği ifade edildi. Açıklamada; işgalde suç ortaklığı yapan Almanya, BM, AB ve koalisyon ülkeleri kınandı. Eylemde, dünya insanlığına Efrîn'e sahip çıkma çağrısı yapıldı.

BRAUNSCHWEİG

Almanya, aşağı Saksonya eyaletinin, Braunschweig kentinde, Efrîn İşgaline Karşı Çıkma Günü dolayısı ile bir miting ve yürüyüş düzenlendi. NAV-DEM, HDK, SOLID, SOLPARTİ, ANTIFA ve Kürdistan arkadaşlık grubu Braunschweig'ın organize ettiği yürüyüşe Braunschweig çevresinden Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingin ardından kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, TJK-E, Marksist Leninist Alman Partisi, Antifa, HDK, HDP ve TEV-DEM bayrakları taşındı. Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte sık sık, "Bijî berxwedana Efrînê", "Terörist Türkiye", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Eylem 2 saatlik yürüyüşün ardından sona erdi.

NÜRNBERG

Nürnberg'de Ausesplatz'da saat 16.00'da bir araya gelen yüzlerce kişi faşist Türk devletinin Efrîn işgalini kınama ve HDP ile dayanışma miting i yapıldı. Miting boyunca HDP'ye destek amacıyla yüzlerce bilgi dağıtıldı. Mitingde HDP'nin eski iki eşbaşkanının içeride olduğu, tamamen esir statüsünde tutulduğu vurgulandı.

AKP rejiminin iktidarda kalabilmek için her yol ve yönetimi kullanarak tüm demokratik hakları yok ettiğine dikkat çekilen mitingde, HDP'nin 1. parti olması için her türlü çabanın sarf edileceği belirtildi. Almanca yapılan konuşmalarla Türk devletinin Efrîn'de insanlık suçu işlediği vurgulandı. Mitingde ayrıca son zamanlarda çetelerin insan kaçırma, taciz, tecavüz gibi insanlık suçları işlediği belirtilerek Türk devletinin işgaline derhal son vermesi istendi.

BERN

26 Mayıs Efrîn mücadelesini ve halkını sahiplenme günü vesilesiyle İsviçre’nin Başkenti Bern'de bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. Yekitiya Ciwanên Şoreşger (YCS) öncülüğünde Reitschule alanında bir araya gelen binlerce kişi buradan sloganlarla Hinten dem Kornhaus alanına yürüdü.

Mitingde CDK-S, PYD, YCS, HDK, RJG (İsviçreli Alternatifçi gençler) adına Almanca bildiriler okundu. Ayrıca Yeşiller Partisi Bern kanton Milletvekili Haşim Sancar, Sur belediye eşbaşkanı Fatma Şık Barut ve insan hakları aktivisti Maya Hoffman ve Efrîn-Rojava Direniş Platformu temsilcisi bir konuşma gerçekleştirdi.

Yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Öcalan üzerinde ki tecridin kaldırılması, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’den bir an önce çıkması gerektiği bu amaçla uluslararası güçlerin bir önce bu insanlık dışı uygulamalara müdahale etmeleri gerektiği vurgulandı. 24 Haziran baskın seçimlerinde HDP ve Demirtaş’a oy verilmesi çağrısının da yapıldığı eylem sloganlarla sonlandırıldı.

GİESSEN

Türk devletinin işgaline bir tepki de Almanya’nın Giessen kentinde yaşayan Kürdistanlılardan geldi. NAV-DEM Giessen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alman sol partileri DİE LİNKE, MLPD ve Avrupa Süryaniler Birliği ile bir çok parti üyeleri de destek verdi. Berlinerplatz Meydanı'nda başlayan yürüyüşte Almanca bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşe destek veren parti temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Türk devletinin işgal ve katliam politikalarını ve buna karşı sessiz kalan Avrupa ülkelerini kınadı.

Kirchenplatz Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından yapılan mitingde Avrupa PYD kadın meclisi adına Dilber Kobanê kısa bir konuşma yaptı. İran Türkiye ve Rusya’nın kirli politikaları karşısında Kürt halkının asla boyun etmeyeceğini dile getiren Dilber Kobanê, "Emperyalist devletler kendi kirli politikalarının içinde boğulacaklar" dedi.