İskoçya’da coşkulu Newroz kutlaması

Edinburgh’da İskoçya Kürt Halk Meclisi öncülüğünde ‘Dem Dema Azadiye’ şiarı ile Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Kürt halkının ‘direniş ve özgürlük’ bayramı olarak kutladığı Newroz, İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta ‘Dem Dema Azadiyê ye’ şiarı ile coşkuyla kutlandı.

İskoçya Kürt Halk Meclisi öncülüğünde Edinburgh Kürt Toplum Merkezi alanında yapılan Newroz’a demokratik kitle örgütü temsilcileri, enternasyonal gruplar, Kürt siyasetçi Osman Baydemir ile yüzlerce kişi katıldı.

PYD, YPG, YPJ ve PKK bayraklarının asıldığı Newroz alanında sık sık, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Gençlerin gerilla kıyafetleri ile katıldığı Newroz’da, kadınlar da ulusal kıyafetleri ile bir renk cümbüşü oluşturdu.

‘ÖCALAN KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Newroz’un açılış konuşmasını Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Engin Sağlam yaptı. Sağlam’ın ardından Alevi kurumları, Kürt Kadın İnisiyatifi, gençlik örgütü temsilcisi ve Kürt siyasetçi Osman Baydemir birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalar da milyonların Newroz iradesi ile alanlara çıkarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürtlerin kırmızı çizgisi olduğunu ifade ettiği belirtildi.

‘DİRENİŞİ YÜKSELTECEĞİZ’

Newroz’un direniş ve özgürlük ruhu ile 2022’nin Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şahsında Ortadoğu halklarının özgürlük için topyekun mücadele içerisinde olacağı ifade edilen konuşmalarda, “ AKP-MHP faşizmi mutlaka yıkılacak. Direnişin tüm alanlarda yükseltilmesiyle faşizme karşı halkların demokratik ve özgürlükçü iradesi yaşam bulacak” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından Koma Cûdî sahne alarak söylediği şarkılarla kitleyi coşturdu.

Ardından da Kürt Halk Meclisi bünyesinde oluşturulan ‘Govenda Kurdî’ sahne aldı ve davul zurna eşliğinde halaya duruldu.


         


        

Gençlerin tiyatral gösterim sunduğu Newroz’da, sanatçı Memozan şarkılarına eşlik eden kitle hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganı atttı.

Newroz, gençlerin yaktığı ateş etrafında halay çekilmesi ile sona erdi.