İsrail, Türkiye’ye karşı misilleme tedbirleri alacaklarını açıkladı

Türk devletinin içerideki yoğun tepkiler ardından İsrail ile ticaretini kısıtlama kararına tepki gösteren İsrail hükümeti, misilleme tedbirleri alacaklarını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye'nin İsrail ile olan ticari anlaşmaları tek taraflı olarak ihlal ettiği ve İsrail'in bu karara karşılık olarak gerekli tüm tedbirleri alacağı" uyarısında bulunuldu.

Türkiye Salı günü, aralarında çelik, demir ve alüminyumdan yapılmış birçok inşaat malzemesi ve uçak yakıtının da bulunduğu 54 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtladığını duyurmuştu. 

Bakanlığın basın açıklamasına göre, Dışişleri Bakanı Israel Katz, personeline İsrail'in Türkiye'den ithalatını durduracağı ek malların bir listesini hazırlamaları talimatını verdi.

İsrail ayrıca "ABD'deki İsrail yanlısı ülke ve kuruluşları" Türkiye'ye yatırım yapmayı ve bu ülkeden mal ithal etmeyi durdurmaya ikna etmek için harekete geçirecek. 

Bakanlığın basın açıklamasına göre ayrıca ABD Kongresi'ndeki "dostlarından" ABD'nin boykot karşıtı yasalarına uygun olarak yaptırım uygulama olasılığını incelemelerini isteyecek.

Israel Katz sosyal paylaşım ağı X'te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "Hamas'a verdiği destek uğruna Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını feda etmekle" suçladı.