İsveç ile Yunanistan'da tecride karşı diplomasi ve eylem

Stockholm'de eylemciler, Uluslararası Olof Palme Merkezi yöneticileriyle görüştü. Borlänge'de de parti ve belediyeler ziyaret edildi. Atina'da ise sessiz yürüyüş yapıldı.

Tecride karşı Stockholm'de açlık grevinde olan eylemciler, Uluslararası Olof Palme Merkezi yöneticileriyle görüştü.

“Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan'ı özgürleştirelim” şiarıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de açlık grevini sürdüren eylemciler, bugün merkezi Stockholm'de bulunan Uluslararası Olof Palme Merkezi yöneticileriyle görüştü.

Kuruluşun merkez bürosunda yapılan görüşmede  açlık grevcilerini Lehon Lehoni, Fadime Düzgün ve Müfide Yıldız ve “Leyla Güven ve Açlık Grevcileriyle Dayanışma Platformu”nu Latife Fegan, Olof Palme Merkezi'ni de kuruluşun Başkanı Anna Sundström, Türkiye Masası Sorumlusu Helin Şahin ve Suriye ve Batı Sahra Masası Sorumlusu Daniella Barsoum Malki temsil etti.

Eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komplo ve devamında Türk devletinin uyguladığı ağırlaştırılmış tecrit, HDP yönetici ve belediye eşbaşkanlarına yönelik baskı ve saldırıları hakkında Olof Palme Merkezi yöneticilerini bilgilendirdi.

Tecrit ve hukuksuzluklara karşı Leyla Güven'in başlattığı ve binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri karşısında dış dünyanın suskun kalmasını eleştiren açlık grevcileri, Olof Palme Merkezi'nden tutum almasını istedi.

SUNDSTRÖM: TALEPLERİ YASAL VE MEŞRU

Sundström, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin taleplerini yasal ve meşru gördüklerini söyledi.

Türkiye'deki olumsuz gelişmelerden oldukça kaygı olduklarını ve ancak son yapılan seçimlerde muhalefetin ilerleme kaydetmesini umut verici bulduklarını belirten Sundström, Öcalan'a uygulanan ağır tecride karşı olduklarına şu ifadelerle dikkat çekti:

“Uzun süreden beri avukat ve ailesiyle görüşmesinin engellenmesini çok kaygı verici buluyorum. Mahkum olanlar dahil tüm tutsaklar haklarından yaralanmalı. Türkiye altına imza attığı uluslararası sözlemlere uymalı.”

Olof Palme Mekezi başkanı sıfatıyla konuyu Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile görüşme sözü verdi.

Odenplan Meydanı'nda çadır kuran açlık grevcileri, sık sık tecrit ve Türk devletini teşhir eden konuşmalar yapıyor. İsveç Hükümeti ve kamuoyuna tecridin kırılması için sürdürülen açlık grevcileriyle dayanışmaları çağrıları yapıyor.

LEHONİ: TECRİDİN KALKMASI HERKES İÇİN ÖNEMLİ

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Lehon Lehoni, tecridin kaldırılması için Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'nın değişik ülkelerinde açlık grevlerinin sürdürüldüğünü söyledi.

Son 3 yıldan beri Öcalan'ın ağır bir tecrit altında tutulduğuna, avukat ve ailesiyle görüşmesinin engellendiğine dikkat çeken Lohani, tecridin kaldırılmasının tüm Ortadoğu, Türkiye ve dünya için taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Lohani,  Kürtler ve Türkler arasındaki barışın sağlanması için dış dünyanın açlık grevcilerine destek vermesi gerektiğini belirterek, tüm barış yanlıları ve insan hakları savunucularına tecride karşı tutum almaları çağrısı yaptı.

AKİKOL: TECRİT FAŞİZMİN VE SAVAŞIN DERİNLEŞMESİ DEMEKTİR

Malmö'den gelerek açlık grevine katılan Aziz Akikol, Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin faşizmin derinleşmesi, savaşın sürekli hale gelmesi, kan ve gözyaşına yol açtığını belirttikten sonra şunları kaydetti:

“Tecridin kaldırılması, savaşın durdurulması ve faşizmin gerilemesi anlamına geliyor. Leyla Güven'in öncülüğünde başlayan açlık grevlerinin zindanlara yayılması ve Avrupa'da yaygınlaşmasının temel nedenlerinden birisi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittir. Tecrit kırılmadan ne faşizm geriletilebilir ne de savaş durdurulabilir.”

Dış dünyanın açlık grevleri karşısında suskun kalmasını eleştiren Akikol, insan hakları ve demokrasiyi savunduğunu söyleyen İsveç başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine tecride karşı tavır almaları çağrısında bulundu.

BORLANGE

İsveç'in Borlänge şehrinde de açlık grevi 2. gününde. Bugün parti ve belediye ziyaret edildi, tecride karşı dosyalar teslim edildi. İsveç devlet televizyonu da eylem alanına gelerek, eylemcilerin taleplerine dair röportaj yaptı.  Eylemciler, kitleye de bildiri dağıttı.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Monastiraki Meydanı’nda Tevgera Cıwanen Şoreşger'in çağrısıyla buluşan Yunan, İspanyol ve Kürt gençleri, tecridin kaldırılması ve açlık grevi direnişini sahiplenmek için oturma ve sessizlik eylemi yaptı. 

Beyaz yelekler giyen kitle, açlık grevi direnişine dikkat çekerek, Avrupa, Kürdistan ve dünyada binlerce kişinin tecridin son bulması amacıyla grevde olduğunu vurguladı.

İngilizce ve Yunanca bildirilerin dağıtıldığı eyleme Yunan halkı ve turistler de ilgi gösterdi.

Açlık grevi direnişlerini sahiplenmek amacıyla Atina’da bilgilendirme standı da açılacak.