İsveç Parlamentosu'nda darbeci AKP'ye sert eleştiriler

İsveç Parlamentosu'nun Avrupa Birliği İsveç ilişkilerinin ele alındığı parlamento oturumunda Sol Parti ve Liberal Parti halkın iradesine darbe yapan AKP'ye sert eleştiriler yöneltti.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, dün parlamentoda yapılan oturumda Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri ve HDP'ye yönelik baskı ve saldırıları dile getirdi.

Türk devletinin geçtiğimiz hafta HDP ve CHP'li 3 milletvekilinin vekilliğini düşürmesi ve cezaevine gönderdiğini hatırlatan Svennelig, Türk Hükümeti'nin bu tutuklamalarla muhalifleri susturmak istediğini söyledi.

İsveç'in Resul Özdemir adlı siyasi ilticacıya siyasi sığınma hakkı tanıması gerekirken Türk devletine teslim ettiğini hatırlatan Svennelig, “Türk medyasında ilk haber oldu ve terörizmle suçlandı. Türkiye, Avrupa Birliği'nin PKK'nın yer aldığı terör listesini Kürtler ve Kürtlerin haklarını savunanları karalamak için kullanıyor” dedi.

Dün Başsavcının Palme cinayeti hakkında yaptığı açıklamalara da değinen Svennelig, “Dün PKK'nin Palme cinayetinde herhangi bir rolü olmadığını da öğrendik” şeklinde konuştu.

Svennelig, Türkiye'de yandaş medyanın Kürt sorununu İsveç Parlamentosunun gündemine getiren Türkiye ve Kürdistan Kökenli 4 Sosyal Demokrat İşçi Partili milletvekilini hedef göstermesine tepki gösterdi ve Türk devletinin kontrolündeki medyadan Kürtlere yönelik sistemli olumsuz propaganda yapıldığına dikkat çekti.

Baltık Denizi'nde devam eden 19 ülkenin katıldığı NATO tatbikatına Türkiye'nin katılmasını da karşı çıktı.

Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm, AKP hükümetinin 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği'ne söz verdiği reformları gerçekleştirmediğini, muhalefette yönelik baskıları artığını ve özellikle de darbe girişiminden sonra muhalefete yönelik başlattığı toplu tutuklamaları sürdürdüğünü belirtti.

Malm, Türkiye'nin insan haklarını savunan bir hukuk devleti olarak görmenin mümkün olmadığını belirterek “Türkiye'deki bugünkü rejimi Avrupa'nın bir partneri veya Avrupa'ya üye olacak bir devlet olarak görmek mümkün değil” dedi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye tüm müzakereleri sonlandırmasını talep etti.