İsveç Parlamentosu'nda soykırım kurbanları anıldı

İsveç Parlamentosu'nda Ermeni Soykırımı'nda katledilenler anıldı, Türk devletinin inkârcılığı kınandı.

Soykırımla katledilen 1,5 milyonu aşkın Ermeni, Asuri-Süryani-Keldani ve Pontus Rumu, İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen bir törende anıldı.

İsveç Sol Parti, Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Moderat Parti'nin girişimiyle düzenlenen anmaya çok sayıda Ermeni, Asuri-Süryani-Keldani sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, değişik siyasi parti üyesi milletvekilleri ve Stockholm'de tecridin kaldırılması için açlık grevini sürdüren Kürdistanlılar adına üç kişiden oluşan bir heyet katıldı.

Ermeni sanatçıların söyledikleri ezgiler ve bir dakikalık saygı duruşundan sonra katılımcıları selamlayan Parlamento Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve, düzenlenen anmanın barış, demokrasi ve uluslararası ilişkiler için önem taşıdığını söyledi.

KAKABAVEH: SOYKIRIM 1915'TEN SONRA DA DEVAM ETTİ

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ermeni, Asuri-Süryani-Keldanilere yapılan soykırımını daha sonra Hitler'in Yahudilere yönelik soykırımının izlediğini hatırlattıktan sonra soykırımların daha sonraları da sürdüğüne şu ifadelerle dikkat çekti:

”1938 yılında Dersim'de 70 bin Alevi katledildi. Soykırım son yıllarda sıkça tekrarlanan bir fenomen oldu. Kamboçya, Srebrenitsa, Ruanda ve Saddam Hüseyin'in Kürtlere yönelik Enfal'i, DAİŞ'in Irak ve Suriye'de 5 binden fazla Êzidî'yi ve diğer etnik azınlıkları katletmesi korkunç soykırımlarının bazı örnekleri.”

Kakabeveh, 1920'li yıllarda İsveç'in başbakanı olan Hjalmar Branting'in Ermenilere sistematik olarak soykırım yapıldığını kabul ettiğini hatırlattı. İsveç hükümetinden soykırımı tanımasını talep etti.

ZARAKOLU: TORUNLARI DAİŞ'İN TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA

Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu, Türkiye'de 1915 soykırımıyla ilgili ilk kitabı 1993 yılında, daha sonraları da Kürt sorununu konu alan kitapları yayımladıklarını söyledi.

Rejimin tabu kabul ettiği Ermeni ve Kürt sorunlarının gündeme getirilmesine tepki gösterdiğini, haklarında dava açıldığını ve hapis cezaları verildiğini hatırlattı.

Zarakolu, soykırımın 104. yılında hâlâ soykırımın devam ettiğini ve Ortadoğu halkları için ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Zarakolu, 1915 yılındaki soykırımından Irak ve Suriye'ye kaçarak kurtulan Ermeni, Asuri-Süryani-Keldanilerin torunlarının DAİŞ ve El Kaide türü cihatçı çetelerin soykırım tehditleriyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

Zarakolu, "Maalesef Türkiye'de yüz yıl boyunca tarihi anıtların, kiliselerin yıkılmasıyla soykırım devam etmiştir” dedi.

İsveç Ermeni Federasyonu Başkanı Katrin Hakopian, Ermenistan'ın İsveç Başkonsolosu Alexander Arzoumanian, yaptıkları konuşmalarda 1915 yılında Hıristiyan halklara sistematik soykırım yapıldığını söyledi. İsveç hükümetine soykırımı kabul etmesi çağrısında bulundu.

BARJOSEF: İSVEÇ HÜKÜMETİ SOYKIRIMINI TANISIN

Asuri-Süryani-Keldani örgütlerinin oluşturduğu Turabdin Komitesi adına Rebecka Barjosef, 2010 yılında Ermeni, Asuri-Süryani-Keldani ve Rumlara soykırım yapıldığını kabul eden İsveç Parlamentosu'na teşekkür ettikten sonra Sosyal Demokrat ve Yeşiller'in oluşturduğu azınlık hükümetinin soykırım kararını yürürlüğe koymamasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Siz soykırım hakkında Birleşmiş Milletler'in katıldığı konferans yapmak istiyorsunuz. Siz soykırımının tarih kitaplarında yer almasını istiyorsunuz. Siz bir sergi açmak istiyorsunuz. Siz soykırım kurbanları için anıt dikmek istiyorsunuz. Bunlar iyi ama ben görünmek ve kabul edilmek için beklemek istemiyorum.”

Barjosef, Ermeni Asuri-Süryani-Keldanilerin  İsveç hükümetinden parlamentonun 2010 yılında tanıdığı soykırım kararını yürürlüğe koymasını talep ettiklerini söyledi.

STOCKHOLM'DE PROTESTO GÖSTERİSİ

Parlamentoda anmanın düzenlendiği saatlerde Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Ellerinde Ermeni bayrakları ve soykırım sırasında katledilen aydınların resimlerini taşıyan göstericiler, il merkezindeki Sergel Meydanı'na yürüdü.

Meydanda gerçekleşen mitingde soykırımını kınayan konuşmalar yapıldı. Türk devletine inkârcı politikasına son vererek soykırımı kabul etmesi çağrıları yapıldı.