İsveç sendikalarına Rojava'yla dayanışmaları çağrısı

Belediye işçilerini örgütleyen Kommunal Federasyonu'nun işyeri temsilcisi Nicklas Karlsson Turner, sendikalara Türk devletinin işgaline karşı çıkmaları ve Rojava'yla dayanışmaları çağrısı yaptı.

İsveç'te toplumun değişik kesimlerinden Rojava'ya destek artarken sendikaların harekete geçmemesine tepki gösteren Niclas Karlsson Turner, İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun  (LO) yayın organı Arbetet'te yayımlanan makalesinde sendikal hareketin uluslararası dayanışma bayrağını yükseltmesinin zamanının geldiğini söyledi.

İsçi sınıfının tarihinde demokrasi ve faşizm arasındaki mücadelenin hayati önemde olduğunu söyleyen Turner, 1930'lardaki Ispanya İç Savaşı'ndan 1990'lı yıllarda Güney Afrika rejimine karşı verilen mücadelede işçi sınıfının rolüne dikkat çekti.

ULUSLARARASI DAYANIŞMANIN BAYRAĞINI YÜKSELTMENİN ZAMANI GELDİ

”İsveç sendikaları ve işçi hareketinin partileri her zaman savaş, ırkçılık ve baskıya karşı  doğru tarafta barış, demokrasi ve adaletin yanında yer aldı” diyen Turner, artık şimdi insanlık değerleri için uluslararası dayanışmanın bayrağını yükseltmenin zamanının geldiğine vurgu yaptı.

Turner, Türkiye'nin Kuzey Suriye'de vahşice yasa dışı bir işgal gerçekleştirdiğini ve uluslararası hukuk kuralları ve insan haklarını ihlal ettiğini belirterek ”İki hafta içinde Türkiye ve paralı askerleri sivillere ve yardım kuruluşlarına yönelik ciddi savaş suçları işledi” dedi.

TÜRKİYE'NİN AMACI ROJAVA'DAKİ DEMOKRATİK SİSTEMİ ORTADAN KALDIRMAK

Giderek otoriterleşen Türkiye'nin amacının Rojava'daki demokratik sistemi ortadan kaldırmak olduğunun altını çizen Turner, ”Bo otoriter gelişim bölgede işçi sınıfının sendikalar kurmasını ya da özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasını engellemek istiyor” dedikten sonra sendikalardan taleplerini şöyle sıraladı:

ROJAVA'YA DESTEK VERİN

”Ekonomik yardımda bulunun. Rojava'nın özgürlüğünü ve kendi kaderini tayin etme hakkını savunan demeçler verin. Gösterilere katılın.

Üyelerinize tatillerini Türkiye'de geçirerek Türk devletine destek olmanın uygunsuz olduğunu anlatın. İşkolunuzdaki işverenlerin Türkiye ile alışveriş yapmamalarını ve iş ilişkilerini durdurmalarını isteyin.”