İsveç Sol Parti: İşgal girişimi derhal durdurulmalı

İsveç Sol Parti, Türkiye'nin işgal girişiminin derhal durdurulmasını isterken, Avrupa'ya yaptırım çağrısında bulundu.

İsveç Sol Parti, ABD Başkanı Donald Trump'ın askerini çekme kararının DAİŞ çetelerini güçlendireceğini belirterek, Türkiye'nin Suriye ve Rojava'ya yönelik işgal girişiminin durdurulmasını istedi.

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Avrupa Birliği Parlamenteri Malin Björk ve partinin Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenelig, 800 bin tirajlı İsveç'in en fazla satan gazetesi Aftonbladet'te yayımlanan makalelerinde, Kuzey Suriye'de yaşayan farklı etnik köken ve inançtan halkların birlikte yaşadıklarını ve kadın haklarını güvence altına aldıkları bir sistem kurduklarını belirtti.

Kuzey Suriye yönetiminin ayrıca 11 bin DAİŞ'liyi cezaevlerinde tutma görevini üstlendiğinin vurgulandığı makalede, "Türkiye'nin esas amacı her zaman İslam Devletine karşı verilen mücadeleye yardım etmek değil, özerk yönetimi ortadan kaldırmaktı. İslam Devletine destek verdi. İslam Devleti Türkiye aracılığıyla petrol sattı ve teröristler Türkiye üzerinden İslam Devletine katıldı” denildi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULANMASI TALEP EDİLİYOR

Türk tanklarının Suriye'ye girmesinden sonra DAİŞ'lilerin cezadan kurtulma ve yeniden güçlenmeleri riskinin olduğuna dikkat çekilen makalede, Avrupa Birliği'nin olanlara güçlü bir tavır koymaması eleştirildi. Türkiye'ye yapılan silah satışlarının derhal durdurulması, Türk Büyükelçinin Dışişleri Bakanlığına çağırılarak işgalin protesto edilmesi, Türkiye'ye yapılan tüm AB yardımlarının durdurulması ve Kuzey Suriye'ye doğrudan insancıl yardım yapılması talep edildi.

ANF'ye açıklamalar yapan Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, Türk devletinin Rojava'ya  işgal girişimini başlatarak uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesine karşı dış dünyanın açık ve net olarak Türkiye'yi kınaması ve işgale karşı tutum alması gerektiğini söyledi.

'SİLAH SATIŞLARI DURDURULMALI'

İsveç ve Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptıkları silah satışlarını derhal durdurmaları gerektiğini söyleyen Svennelig, ”ABD Başkanı, Erdoğan'a izin vererek katliamların önünü açtı. Ellerine kan bulaştı. Biz durup olanları seyredemeyiz. Örgütlenerek sesimizi dünya kamuoyuna ulaştırmalıyız. Erdoğan'ın politikasının başarısız kalması için her şeyi yapmalıyız” dedi.

Parlamento Dış Politika Komisyonu'nun Perşembe günü toplanarak Türkiye'nin işgal girişimini ele alacağını belirten Svennelig, partilerin tutumunu ne olacağını şu ifadelerle dile getirdi:

”Biz, çok açık bir biçimde İsveç'in Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını isteyeceğiz. İsveç'in Rojava'ya insancıl yardım yapmasını ve Türkiye'ye yapılan tüm yardımların durdurulmasını talep edeceğiz.”

'İSVEÇ KINAMAKLA YETİNEMEZ'

Svennelig, İsveç'in Türkiye'nin Suriye'yi işgal girişimini kınamakla yetinemeyeceğini ve Türkiye'ye somut yaptırımlar uygulaması gerektiğinin altını çizdikten sonra, "Aynı şeyi Avrupa Birliği üyesi bütün ülkeler yapmalı” dedi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle imzaladığı sığınmacılar için yapılan anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Svennelig, "Erdoğan her zaman Avrupa'yı sığınmacıları serbest bırakmakla tehdit ediyor. Avrupa Birliği Türkiye'ye sığınmacılar için yaptığı para yardımını durdurmalı. Erdoğan'a uluslararası sözleşmeleri ihlal edemeyeceğini ve savaş suçu işleyemeyeceğini açıkça söylemeli” dedi.

'ROJAVA'DAKİ GÜÇLERİN MÜCADELESİNİ DESTEKLEYECEĞİZ'

Svennelig, Erdoğan'ın çoktan demokrasiye giden yoldan ayrıldığına, siyasi rakipleri ve her türlü muhalefeti susturmak için baskı ve saldırılarını Türkiye sınırları dışında yaygınlaştırdığına şu ifadelerle vurgu yaptı:

”Erdoğan Suriye'deki Kürtleri de baskı altına almak istiyor. Bu onun faşist politikasının bir parçası. Buna karşı çıkmayı sürdüreceğiz. Rojava'daki güçlerin mücadelesini destekleyeceğiz.”