İsveç’te Feyli Kürtleri örgütleniyor

İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde yaşayan Feyli Kürtleri, hafta sonu başkent Stockholm’de bir araya gelerek örgütlenme kararı aldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) çağrısıyla gerçekleşen toplantıda Feyli Kürtlerinin özgün sorunları olduğu ve sorunların çözümü için bir araya gelmelerinin ve örgütlenmelerinin önemi ele alındı.

KNK Eşbaşkanı Rewbar Reşit, Kürdistan coğrafyasının çok dilli, kültürlü, mezhepli olduğunu, her halk grubu ve inançtan insanların kendi dil, lehçe ve kültürünü geliştirmesine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi.

Kürdistan'ı Kürt, Asuri-Süryani, Ermeni, Feyli Kürtleri, Êzidi ve diğer azınlıklaın yer aldığı bir çiçek bahçesine benzeten Reşit, Kürdistan'daki halk gruplarının barış içinde kardeşçe yaşamalarının önemine değindi.

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Şehla Hafıd, Saddam rejimi tarafından ev ve mallarına el konulduktan sonra İran'a sürülen Feyli Kürtlerinin durumlarını bölge ülkeleri ve kamuoyuna duyurmak amacıyla bir dizi girişimde bulunduklarını söyledi.

Hafıd, bu amaçla Birleşmiş Milletler, Almanya, İsviçre'deki hükümet yetkilileri ve siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını belirterek “Irak cumhurbaşkanı Irak'taki siyasi partilerle de Feyli Kürtlerinin sorunlarını konuştuk. Irak yasalarında azınlıkların hakları güvence altında ama bu yasalar pratikte uygulanmıyor” dedi.

Kaybedilen 20 bin civarında Feyli Kürdünün akibetinin hala bilinmediğini söyleyen Hafıd, kayıpların akibetlerinin bilinmesi için de girişimde bulunduklarını belirtti.

60 civarında Feyli Kürdünün katıldığı toplantıda çalışmaların sistemli yürütülmesi için 10 kişinin yer aldığı bir komite oluşturuldu.

Toplantının sonunda Feyli Kürtlerinin taleplerinin sıralandığı 12 maddelik bir sonuç bildirgesi yayınlandı.

İlk aşamada Feyli Kürtleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için İsveç Parlamentosu’ndaki partilerle ilişki kurulması ve parlamentoda geniş katılımlı bir konferans düzenlenmesi üzerinde görüş birliğine varıldı.

Toplantıya katılan KNK İsveç temsilcisi Ahmet Karamuş, Feyli Kürtlerinin örgütlenmeleri hakkında ANF’ye açıklamalar yaptı.

KNK’nin daha önceleri Avrupa Parlamentosu’nda Feyli Kürtlerinin sorunlarının ele alındığı iki ayrı konferans düzenlediğini ve Stockholm’deki toplantının konferansta alınan kararlar uyarınca gerçekleştirildiğini söyledi.

Avrupa’da yapılan konferansa Kürdistan ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden Feyli ileri gelenlerinin, akademisyenler ve bilim insanlarının katıldıklarını hatırlatan Karamuş, “Bu toplantılarda Feyli Kürtleriyle ilgili akademik çalışmaların yapılması da gündeme geldi” dedi.

Karamuş, Feyli Kürtlerinin özellikle Saddam rejimi döneminde Irak’ta çok güç koşullarda yaşadıklarını ve yoğun baskılara maruz kaldıklarını belirttikten sonra “Çoğunluğu İran’a sürgün edildi. Güney Kürdistan’da yaşayanların sorunlarına hala çözüm getirilmedi. KNK, Feyli Kürtlerinin dil, kültürel ve yaşam tarzlarıyla ilgili sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Karamuş, “Biz en geniş kitlelere ulaşmak istedik. Sadece siyasi şahsiyetlerin katıldığı akademik düzeyde toplantılar yapma yerine tüm Feyli Kürtlerini bir araya getirmeyi amaçladık” dedi.