İsveç'te “Kürtler ve Olof Palme konferansı”

İsveç eski Başbakanı Olof Palme'nin katledilişinin yıldönümü dolayısıyla Kürtler ve sosyal demokratlar, sanal ortamda “Kürtler ve Olof Palme” konulu bir konferans düzenleyecek.

16 Şubat Salı günü saat 14.00-15.30 arasında düzenlenecek konferansın açış konuşmasını ve moderatörlüğünü İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ni temsilen Ayşe Göktepe yapacak.

Göktepe'den sonra Sosyal Demokratlar adına Hanna Joiko, Palme'nin Kürt ve İsveç halkları için taşıdığı önemi ele alan bir konuşma yapacak.

Daha sonra Palme'nin katledilmesinden sonra polisin baskı altına aldığı Kürtlerden İbrahim Ayaz, Palme'yi katletmekle suçlanan Kürtlerin karşı karşıya kaldıkları baskı ve dışlanmaları katılımcılarla paylaşacak.

Konferansın diğer konuşmacıları ise: Olof Palme Merkezi Genel Sekreteri Anna Sundström, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Palme'nin yaşamını anlatan kitabı Kürtçeye çeviren Rebwar Reşid, Stockholm Belediyesi Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı Kadir Kasırga, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg.

Konferans hakkında ANF'ye açıklamalarda bulunan Ayşe Göktepe, Olof Palme'nin sadece Kürtlerin değil tüm ezilen ve baskı altında tutulan halkların dostu olduğunu söyledi.

Palme cinayetinin geçtiğimiz yıl kapatıldığının açıklamasına rağmen Palme'nin katledilmesinin İsveç ve dünya halklarının vicdanlarında derin izler bıraktığını belirten Göktepe, “İsveç ve dünyada pek çok kişi başsavcının açıklamalarından ikna olmadı. Palme'nin katledilmesinden hemen sonra cinayet Kürtlerin üzerine yıkılmaya çalışıldı. Bu nedenle Kürtler Palme cinayetinin ilk mağdurları arasında yer alıyor” dedi.

Göktepe, Palme'nin katledilmesinden hemen sonra Kürtlere yönelik baskı ve tacizlerin başlatıldığını hatırlattıktan sonra İsveç'in Kürtlere yönelik baskılarına şu ifadeleriyle tepki gösterdi.

“İsveç, pandemi koşullarında Şırnak direnişinde yaralanan 23 yaşındaki Kürt gencini Türk devletine teslim etti. Şimdi de Belçika vatandaşı iki küçük çocuk annesi Zozan Büyük'ü sınır dışı etmek istiyor. Kürtler Kürt Özgürlük Hareketi ile ilişkili gösterilip cezalandırılmak isteniyor. Olof Palme yaşamda olsaydı böylesi politikaları reddederdi. Kürt Özgürlük Hareketi'nin dostu olur ve Kürt sorununun çözümü için mücadele ederdi.

Göktepe, İsveç devleti ve İsveç Güvenlik Polisinden Kürtleri kriminalize etme çabalarına son vermesini istedi.

Panel https;//www.facebook.com/NCDKSVERIGE adresinden 16 Şubat Salı günü 14.00-15.30 saatlerinde izlenebilir.