İsveç'teki Kürtlerden fişleme ve sınır dışına karşı kampanya

İsveç hükümetinin, PKK'yi terör listesinden çıkarmamasına ve Kürtleri hala fişlemesine tepki gösteren Kürdistanlılar, sanal medya üzerinden #KurdsAreNotTerrorist hashtagi ile bir kampanya başlatıyor.

Başsavcının geçtiğimiz yılın Haziran ayında Olof Palme'nin Kürtler tarafından öldürülmediğini ve PKK'nin Kürtlerin hakları için mücadele eden bir örgüt olduğunu açıklamasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmadığı gibi Kürtlere yönelik baskıların sürmesi İsveç'te yaşayan Kürdistanlıların tepkisine neden oluyor.

KÜRTLER SINIR DIŞI EDİLİYOR

İsveç, bir yandan Kürt halkını destekleyen ve Türk devletini kınayan açıklamalar yaparken, aynı zamanda Türk devletinin vahşetinden kaçıp İsveç'e sığınan Kürtlerin iltica taleplerini reddediyor.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında İsveç, 2015 yılında Cizre'deki direnişe katıldığı için 15 yıl hapis cezasına çarptırılan 23 yaşındaki Kürt genci Resul Özdemir'i salgına rağmen özel bir uçakla Türkiye'ye teslim etmişti.

İsveç, son olarak da 2 çocuk annesi 30 yaşındaki Kürdistanlı Zozan Büyük'ü sınır dışı etme kararı aldı.

Zozan Büyük, uzun yıllar yaşadığı Belçika'dan göç ederek İsveç'e yerleşti. Bir İsveç vatandaşı ile evlenen 2 ve 4 yaşlarında iki çocuğu olan Büyük, yaşamını çalışarak kazanıyor. Kendi geçimini sağlamasına ve herhangi bir sabıka kaybı olmamasına rağmen Göçmen Bürosu, Zozan Büyük'ü sınır dışı etme kararı aldı.

Göçmen Dairesi'nin sınır dışı kararı vermesinin tek nedeni İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) Büyük'ü İsveç'in güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görmesi. Säpo, Büyük'ün neden İsveç'in güvenliği için bir tehdit olarak gördüğünü gizlilik gerekçesiyle Büyük ve medyaya açıklamıyor.

Göçmen Dairesi ve mahkemesinin Büyük'ü sınır dışı etme girişimi sadece Kürdistanlılar ve yabancıların değil İsveç medyası ve kamuoyunun tepkilerine yol açtı. İsveç'in en yüksek tirajlı gazetesi Afton Bladet ile İsveç Devlet Televizyonu'nun da aralarında olduğu pek çok medya kuruluşu, konuya geniş yer verdi, Säpo ve Göçmen Bürosu'nun sınır dışı etme kararını eleştirdi.

SOL PARTİ KONUYU PARLAMENTOYA TAŞIDI

Sol Parti Milletvekili ve Hukuk Politikası Sözcüsü Linda Westerlund Snecker de, yazılı bir soru önergesiyle konuyu parlamento gündemine taşıdı.

Säpo ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasındaki iş birliğinin soru işaretlerini beraberinde getirdiğini söyleyen Snecker, Türkiye'nin yasak olarak kabul ettiği çalışmaların İsveç'te yasal ve meşru olduğuna dikkat çekti.

Säpo'nun anayasa ile teminat altına alınan demokratik hak ve özgürlükleri kullananları sorguya çekmesini eleştirdi. Herkesin kendi düşüncelerini açıklayabileceğine, gösterilere katılabileceğine ve muhalif olabileceğine vurgu yaptı.

Säpo'nun Türkiye ve Kürdistan'dan gelen siyasi ilticacılara baskı uyguladığını söyleyen Snecker, Adalet ve Göçmen Bakanı Morgon Johansson'a Güvenlik Polisi'nin otoriter rejimlerin anlayışları doğrultusunda güvenlik riski değerlendirmesini yapmaması için girişimde bulunup bulunmayacağı sorusunu yöneltti.

KAMPANYAYA KATILMA ÇAĞRISI

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve diğer Kürdistanlı örgütler de, #KurdsAreNotTerrorist hastagıyla uluslararası bir kampanya başlatıldığını duyurdu. Tüm insan hakları savunucularına kampanyaya destek çağrısı yapıldı.

Säpo'nun tutumunun Türk devletiyle uyum içinde olduğunun belirtildiği çağrı metninde, “Säpo, İsveç'te dernek üyesi olan, yasal miting ve gösterilere katılan ve düşüncelerini açıklayan Kürtleri kriminalize etmek istiyor” denilerek, Säpo'nun Kürtleri fişlemesine tepki gösterildi.

Metinde, “Biz diğer Avrupa ülkelerinde Kürtlerin böylesi suçlamalara uğradıklarını gördük ve şimdi aynı şey İsveç'te oluyor. Bundan dolayı sesimizi duyurmak için Twitter, Facebook, Instagram'da uluslararası bir kampanya başlatıyoruz. Kürtler ve diğer insanlara yönelik sistematik baskıları reddediyoruz” denildi.

Tüm Kürdistanlılar ve insan hakları savunucularına 22 Ocak saat 19.00'da Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden #KurdsAreNotTerrorist hashtagi ile başlatılacak kampanyaya İsveçli Adalet ve Göçmen Bakanı @Johanssonmorgan (Justitie- och migrationsminister @SAPOsverige (Säkerhetspolisen) etiketleyerek katılmaları çağrısı yapıldı.

İsveç Güvenlik Polisi ve Göçmen Dairesini kınamak için Örebro ilinin Storatorget Meydanı'nda 22 Ocak günü saat 13.00'te bir protesto eylemi gerçekleştirilecek.