İsveç'teki Süryanilerden AB'ye: Türkiye'yle müzakereleri durdurun

AKP-MHP faşist ittifakının Amed, Van ve Mardin belediyelerine el koymasına tepki gösteren İsveç'teki Asuri-Süryani örgütleri, Avrupa Birliği'ne Türkiye ile üyelik müzakeresini durdurması çağrısı yaptı.

İsveç'te çalışma yürüten 4 Asuri-Süryani örgüt ve partisi, ortak yaptıkları açıklamada Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırıları ve Kürt illerindeki belediyelere el konulmasına sert tepki gösterdi.

İsveç medyasına gönderilen açıklamada, Türk devletinin Amed, Mardin ve Van belediyelerine yönelik kapsamlı bir operasyon başlattığı ve belediye başkanlarının görevden alındığı belirtildi.

Halkın oylarıyla seçilen çok sayıda belediye meclis üyesi ve HDP'linin tutuklandığını belirten Asuri-Süryani örgütleri, ”Açıktır ki Türk devleti keyfi uygulamalarıyla demokratik güçleri susturmayı aynı zamanda azınlıkların hakları için verdikleri mücadeleyi hedefliyor” diyerek Türk devletinin uygulamalarına tepki gösterdi.

Demokratik güçlere yöneltilen misillemelerin ve Türk olmayan azınlıkların inkarının demokrasi ve hukuk devletinin temel ilkeleriyle çeliştiğini belirten örgütler, ”Bundan dolayı halkın seçtiği temsilcilerin görevden alınmaları ve tutuklamalarını kınıyoruz” dedi.

Tüm demokratik güçlere harekete geçmeleri ve Türk devletinin halkın seçilmiş temsilcilerine yönelik saldırılarını kınamaları, İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne de Türkiye'nin üyelik müzakerelerini durdurması çağrısı yaptı.

İsveçce kaleme alınan açıklamanın altında İsveç Asuri Demokratik Örgütü (ADO), Mezopotamya Özgürlük Partisi (GHM), Mezopotamya Halk Kongresi ve Mezopotamya Dayanışma Derneği'nin imzaları bulunuyor.