İsveç'ten BM’ye Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mektup

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kırılması, fiziki özgürlüğü ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması için İsveç'te politikacı ve sanatçılar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine mektup gönderdi.

İsveç'te yaşayan Kürdistanlıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların serbest bırakılmaları için “Tecride, İşgale, Faşizme Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi kapsamında başlattığı kampanyaları yeni bir ivme kazandı.

Kürdistanlı sivil toplum kuruluşlarının BM’ye mektup göndermelerinden sonra şimdi de İsveç ve Kürdistanlı politikacı ve sanatçılar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektuplar yollayarak Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması için girişimde bulunmasını istedi.

Guterres'e mektup gönderen politikacı ve sanatçılar arasında Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat ile Tiyatro Sanatçısı Kemal Görgü de bulunuyor.

Mektubu imzaladıktan sonra bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, ANC'nin lideri Nelson Mandela ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumları arasındaki benzerliklere dikkat çekti.

Demokrasi güçleri ve insan hakları örgütleri ve BM'nin baskıları sonucu Güney Afrika'daki ırkçı rejimin Mandela'yı serbest bırakmak zorunda kaldığını hatırlatan Riazat, “Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız. Kürt Özgürlük Hareketinin lideri Öcalan Ortadoğu'da demokrasi ve insan hakları mücadelesi verdiği için uzun süreden beri tutsak bulunuyor. Biz BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e konuya eğilmeleri için mektup yolluyoruz” dedi.

Riazat, Birleşmiş Milletler yetkililerinden Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecrit ve insanlık dışı muamelelerin son bulması için devreye girmeleri çağrısı yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yanı sıra HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmalarını talep eden Riazat, “Bunların hepsi Türk devletinin faşist politikasının bir sonucu olarak cezaevlerinde tutuluyor” dedikten sonra savaş politikasına son verilmesi ve yeniden barış görüşmelerine başlanması için BM’in girişimde bulunmasını istedi.

Riazat, yaptığı çağrıyı sanal medya hesaplarından yayımladı. Tüm politikacılar ve insan hakları savunucularına mektup gönderme kampanyasına katılmaları çağrısında bulundu.

Tiyatro Sanatçısı Kemal Görgü, mektubu imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada tüm insan hakları savunucularına duyarlı davranarak kampanyaya katılmaları çağrısı yaptı.

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara uyguladığı tecridin kaldırılması için BM’nin tutum almak zorunda olduğuna vurgu yapan Görgü, “Tüm sanatçı dostlarımdan Türkiye'nin sürdürdüğü diktatörlüğe karşı tavır almaları ve BM'e mektup göndermelerini istiyorum” dedi.

Kampanyayı örgütleyen Kürt örgütlerinin temsilcileri, kampanyaya başka sanatçı ve politikacıların da katılacağını ve Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit kaldırılana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.