İsveç'ten HDP'li seçilmişlere yönelik baskılara tepki

İsveç hükümeti, AKP-MHP iktidarının halkın seçtiği temsilcileri keyfi suçlamalarla görevden almasının kabul edilmeyeceğini belirtti.

İsveç'te sosyalist ve bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, Covid-19 salgını nedeniyle siyasi tutsakların durumunu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye, rehin tutulan ve görevleri gasp edilen vekiller ve belediye eşbaşkanları için Avrupa Birliği ve İsveç'in ne tür girişimlerde bulunmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

'DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINA SALDIRI VAR'

İsveç'in, Türkiye'de insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin ilkelerine yapılan saldırıları çok ciddi bulduğunu belirten Linde, ”Muhalefet politikacılarının tutuklanmaları, keyfi suçlamalarla görevden alınmaları ve yerlerine başkalarının atanması kabul edilemez” dedi.

Linde, Dışişleri Bakanlığının, son dönemde görevleri gasp edilen milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının durumlarını Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliğiyle ele aldığını belirtti.

Hükümetin Türk devletinin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini uluslararası platformlarda gündeme getirdiğini ve Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'de insan hakları ve hukuk devletinin prensiplerinin yeniden inşası için çaba göstermelerini teşvik ettiğini belirtti.

'AB'NİN GÜNDEMİNE GETİRİYORUZ'

Linde, ”İsveç ayrıca, Avrupa Birliği bünyesinde son zamanlarda HDP'li belediye eşbaşkanlarının görevden alınmalarını ve yerlerine başkalarının atamalarını gündeme getirdi” dedi.

Linde, Türk devletinin bir kısım tutukluyu bırakıp, muhalefet partisi siyasetçileri, gazetecileri ve insan hakları savunucularını kapsam dışı bırakan uygulamasını Avrupa Birliği'nin gündemine getirdiklerine de vurgu yaptı.

Twitter hesabından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Linde, AKP-MHP'nin Meclis darbesine tepki göstermişti.