İsviçre 1 Mayıs’ına kadınlar damga vurdu: Eşitlik!

İsviçre’nin birçok kentinde düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine kadınların eşitlik ve adalet talebi damgasını vurdu. Eylemlere kendi renkleriyle katılan Kürdistanlılar ise açlık grevlerine ve tecride dikkat çekti.

İsviçre’nin birçok merkezinde sendikalar, kadın örgütleri ve siyasi particiler öncülüğünde 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla yürüyüş ve etkinlikler düzenlendi. “Eşitlik, adalet ve iklim için birlikteyiz” sloganıyla düzenlenen etkinliklere, 14 Haziran tarihinde düzenlenecek genel kadın grevi ve kadınların talepleri damgasını vurdu.

Öte yandan etkinliklere kendi renkleriyle katılan Kürdistanlılar ve dostları ise taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla kritik aşamayı aşacak şekilde devam eden açlık grevi direnişlerine ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

CENEVRE

Cenevre şehir merkezinde bir araya gelen binlerce insan, buradan Place de Neuve kadar bir yürüyüş düzenlendi. Farklı kadın kurumları ve örgütlerinin öncülük ettiği yürüyüşte 14 Haziran’da yapılacak genel kadın grevine katılım çağrısı yapıldı.

Yürüyüşe, “Eşit işe, eşit ücret”, “Kadına yönelik şiddete son” “Kadınlar isyanda”, “Eşitlik ve adalet istiyoruz” pankartları ve sloganları damgasını vurdu. Kadınların yine hep bir ağızdan sık sık Kürt Kadın Mücadelesinin simgesi haline gelen “Jin, Jîyan, Azadî” sloganı atması ise dikkat çekenler arasındaydı.

İsviçre hükümetini cinsiyetçi politikalarından dolayı sert dille eleştiren kadınlar, “adalet ve eşitlik için kadınlar sokalar da olmaya devam edecek” diye haykırdı.

Yine yürüyüş boyunca iklim değişikliğine yönelik pratik adımların atılması gerektiğini savunan binlerce insan, “İklimi değil, sistemi değiştirin” mesajı verdi.

Öte yandan, yürüyüşe kendi renkleriyle katılan Kürdistanlılar ve dostları ise taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla kritik aşamada devam eden açlık grevlerine ve Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

TECRİDE VE DİRENİŞE DİKKAT ÇEKİLDİ

Cenevre'nin yanı sıra İsviçre’nin Basel, Zürih, Solothurn, Fribourg, Lozan, Winterthur, Bern başta olmak üzere birçok kentinde de düzenlenen yürüyüş ve etkinliklerle 1 Mayıs kutlandı. Buradaki etkinliklerde de kadınların eşitlik ve adalet talebi ön plana çıktı.

Bu kentlerde de kendi renkleriyle alanlara çıkan Kürdistanlılar, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, açlık grevleri için uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Öcalan posterleri ve açlık grevlerine dikkat çeken pankartlar taşıyan Kürdistanlılar, sık sık “Yaşasın zindan direnişleri”, “Bijî yek Gûlan”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları attı.