İsviçre’de kentlerinde taziyeler sürüyor

Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için Solothurn, Liestal, Aargau ve Lacarno kentlerinde taziye etkinlikleri gerçekleştirildi.

İsviçre Kriz Koordinasyon Merkezi’ne göre, Mereş merkezli meydana gelen depremlerde yakınlarını kaybeden İsviçre’deki aile sayısı 200’ün üzerinde.

Depremden sonra, yaşamını yitirenler için İsviçre kentlerinde taziye etkinlikleri düzenlenirken, bugün Solothurn, Lacarno, Aargau ve Liestal kentlerinde taziyeler kuruldu.

SOLOTHURN 

Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen kentinde Heyva Sor a Kurdistan ve İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAW) öncülüğünde kurulan taziye, saygı duruşuyla başladı. Anmada ilk olarak Heyva Sor ve KOMAW yöneticileri ailelere başsağlığı dileklerini iletti. Ağuçan Ocağı Pir Mahmut, ölenlerin anısına çerağ uyandırdı. Pir Mahmut Türkçe ve Kürtçe gulbang okudu. 

ROTH: DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ

Taziyeyi ziyaret eden İsviçre Federal Parlamenteri Franziska Roth, kısa bir konuşma yaptı. Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Roth, “Yaşanan bu büyük felakette yakınlarını kaybeden ailelerle görüştüm. Büyük bir acı var. Bütün kalbimle sizinleyim. Bu acıyı hafifletmek için sizlerleyiz. Türkiye, Kurdistan ve Suriye’de yaşanan depremde mağdur olanlar için İsviçre olarak elimizde ne geliyorsa yapacağız” dedi.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da, “Acımız büyük ve çok taze. Acımızı yaşayacağız, yasımızı tutacağız. Ancak acımız kadar öfkemiz de büyük olmalıdır. İnsanlara yardım yollamayan bu ceberut devlete, ölümlerin hesabını soracağız. Kentlerimizi ve köylerimizi yeniden inşa edeceğiz. Bunun için sadece dayanışma değil görev alma zamanıdır” dedi.

Depremde yakınlarını yitiren aileler ise taziyeye katılan ve acılarını paylaşan herkese teşekkür etti.

Gün boyu süren taziyeyi KCK Yürütme Komitesi üyesi Zübeyir Aydar, FEDA Sözcüsü Songül Çelik, SP yöneticisi Mesken Kahraman, FAU sendikası yetkilisi Coni Steinmeir, Solothurn Belediye başkanı Stefanie İngold da ziyaret ederek taziyelerini sundu. 

LACARNO

İsviçre’nin Tessin kantonuna bağlı Lacarno şehrinde deprem nedeniyle hayatlarını kaybedenler için Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde taziye kuruldu. Taziyeye İsviçre Croce Rossa temsilcileri, Süryani ve Alevi derneklerinin yöneticileri ile İsviçreli Kürt dostları da katıldı.

Taziye dakikalık saygı duruşuyla başladı. Dedenin çerağ uyandırmasından sonra kısa bir konuşma yapan Tessin Kantonu Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Recep Akkamış, depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Türk devletinin depremin ilk günlerinde bilerek müdahale etmeyerek, binlerce insanın enkaz altında yaşamını yitirmesine sebep olduğunu belirten Akkamış, “Yardım etmediği gibi Rojava ve Başûr’da bombardımanlara devam ederek Kürtlere ve diğer halklara karşı soykırım politikasında ısrarcı olduğunu göstermiştir. Hep birlikte yaralarımızı saracağız. Herkesi depremde zarar gören insanlarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz” dedi. 

Taziye, Alevi Pir’inin söylediği deyişler ve dağıtılan lokmalardan sonra akşam saatlerine kadar devam etti.

AARGAU

Aargau kantonuna bağlı Windisch kentindeki Alevi Derneği’nde de taziye vardı. Yakınlarını yitiren Mereşli ailelerin kurduğu taziyeyi çok sayıda kişi ziyaret etti.

LIESTAL

Basel kantonuna bağlı Liestal kentinde Heyva Sor a Kurdistanê Swîsre ile  Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından  taziye kuruldu. Taziyeye, İsviçre Federal Parlamento Milletvekili Mustafa Atıcı, Basel Kanton Milletvekili Edibe Gölgeli, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, MARDEF yöneticileri ile yakınlarını yitiren aileler katıldı.

Depremde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Heyva Sor adına Mehmet Göksungur ile KOMAW adına Fidan Şengül birer kısa konuşma yaparak ailelere başsağlığı diledi. 

Pir Veli Maniş tarafından yaşamını yitirenler anısına çerağ yakılıp gulbang okunmasıyla devam eden taziyede KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da bir konuşma yaptı.

1925 tarihli Şark Islahat Planıyla Kurdistan topraklarının Kürtsüzleştirilmesi politikalarının yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Aydar, “Yaşanan bu yıkım sonrası devlet aygıtının deprem bölgesine bile uğramaması, bu politikaların bugün de devam ettiğini gösteriyor. Kürt ve Alevi halkı kendi topraklarından koparılmak isteniyor. Kürt ve Alevi halkı olarak topraklarımızı terk etmeyeceğiz' vurgusunda bulundu.

ÇOCUKLARIMIZI DİYANET’E BIRAKMAYACAĞIZ

Yaşanan depremde onlarca yakınını yitiren Basel Kanton Milletvekili Edibe Gölgeli de katıldı. 1978 Maraş Katliamını yaşayan bir ailenin ferdi olduğunu belirten Gölgeli, “Maraş'ta bu acıyı daha önce de yaşadık. Yaşanan depremle halkımız acıya, zulme ve yasa maruz bırakılmak isteniyor. Dün olduğu gibi bugün de göçe ve sürgünlere zorlanıyoruz. Yaşanan depremle acımız katlanarak daha da büyüdü. Bizden topraklarımızı terk etmemiz isteniyor. Türk Diyanet Başkanı daha dün bizim çocuklarımız üzerinden bir açıklama yayımladı. Deprem bölgesinden çocuklar evlatlık alınabilir, evlat edilen çocuklarla nikah kıyılabilir diye. Çocuklarımıza sahip çıkacağız.'  

Milletvekili Mustafa Atıcı da, deprem sonrası Heyva Sor, HDP ve demokratik kitle örgütlerinin organize bir şekilde bölgede yaraları sarmak için ilk günden bu yana çalışma yürüttüğünü belirterek, ”Örgütlü halkların, özellikle köy vakıfları üzerinden bölgeye ilk müdahaleyi yapması örgütlenme ve birlikte hareket etmenin önemini bir kez daha açığa çıkardı” dedi.

MARDEF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Üstek ise, bölgede yıkımın boyutlarına ve yapılan yardımlara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Bölgede en önemli sorunun barınma sorunu olduğuna dikkat çeken Üstek, çadır ve konteynerlerin bölge halkına ulaştırılması çağrısında bulundu.