İsviçre'de Newroz kutlandı

İsviçre'nin Basel ve Cenevre kentinde binler Newroz'u kutladı.

İsviçre’nin Basel ve Cenevre kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde Dört Parça Kürdistan'dan binlerce Kürdistanlı ve dostu düzenlenen görkemli Newroz kutlamasında bir araya geldi.

Faşizme karşı mücadelenin ortaklaştırıldığı Newroz kutlamasında “Tecride, faşizme, işgallere son; özgürlüğü sağlama zamanı” hamlesi sahiplenildi.

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde Dreirosenbrücke’de her kesimden iki bine yakın insanın bir araya geldiği kutlamada faşizme karşı mücadelenin ortaklaştırıldığı sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması, kadın katliamlarına karşı kadın mücadelesinin ortaklaştırılması çağrısı Kürdistan ve Ortadoğu coğrafyasındaki işgal ve katliam saldırıları, HDP ve demokratik kurumlara yönelen saldırılara karşı verilen mücadelenin Newroz'un direnişçi ruhuyla yükseltilmesi çağrıları yapıldı.

Devrimci marşlarla ve Newroz şarkılarıyla bir saat süren yürüyüşün ardından halk Claramattepark’a ulaştı. Burada şehit aileleri tarafından Newroz ateşi yakıldı ve Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ali Şimşek halkın Newroz'unu kutlayarak başladığı konuşmasında Newroz'un Kürt halkı için önemine vurgu yaptı.

“Kürt halkına ve devrimcilere yönelen faşizm saldırılarına karşı Newroz'un direnişçi ruhuyla mücadelenin yükseltilerek mücadeleyi zaferle taçlandıracağız” diyen Şimşek’in konuşması ardından HBDH ve Kürdistanlıların dostlarının Newroz kutlamasına gönderdikleri mesajlar temsilciler tarafından okundu.

TEV-ÇAND İsviçre sanatçıları tarafından stranlar eşliğinde Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama geç saatlere kadar devam etti.

CENEVRE

Kürdistanlıların bir diğer kutlama alanı Cenevre kentiydi. Saat 19.00'da Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen 300'ü aşkın Kürdistanlı Newroz'u kutladı. 

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kürt halk meclisi adına yapılan konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kürt halkı ve gerillaların Newroz’u kutlandı. Dört parça Kürdistan’da süren özgürlük hamlesi selamlandı ve direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. 

Konuşmanın ardından stranlarla çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı.