İsviçre’de sessizlik ve savaş suçuna ortaklık protesto edildi

İsviçre’de dün olduğu gibi bugün de alanlara inen Kürdistanlılar ve dostları, “Sessizlik insanlık ve savaş suçuna ortak olmaktır, buna izin vermeyeceğiz” dedi.

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılarla dostları  Kürt halkına ve Kürdistan'a yönelik topyekun imha konseptini amaçlayan kimyasal saldırılarına karşı bugün de alanları terk etmedi.

İşgalci Türk devletinin  gerillaları hedef gözeterek Medya Savaunma Alanları'nda kimyasal ve zehirli silahlarla doğa ve insan yaşamına saldırmasına İsviçre'de yaşayan Kürdistanlıların öfkesi sürüyor.

Bu amaçla Solothurn, Basel ve St Gallen kentlerinde yaşayan halklar, düzenledikleri eylemlerle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) başta olmak üzere uluslararası kurumlara asli görevlerini yerine getirme çağrısı yaparken gerilla mücadelesini sahiplendi.

SOLORHURN

Rythalle alanında Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. 

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi'nde şehit düşen gerillalar şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan yürüyüş öncesi Kürt siyasetçi Ali Şimşek Kürdistanlılara seslendi.

Kürt Özgürlük Mücadelesi gerillaları şahsında Kürt halkına topyekun imha ve soykırımı hedeflediği açıkça ortada olan kimyasal silahlarla saldırıların,  uluslararası konjonktürde insanlık ve savaş suçu kapsamında olduğunu hatırlatan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk devletinin Kürt halkına karşı bu insanlık dışı saldırıları yeni değildir. Yüz yıldır devam ettirdiği her türlü kirli savaş politikalarıyla  Kürt halkının direnişini kırmayı başaramayan Türk devlet faşizmi, katliamlarını kimyasal ve zehirli gazlarla saldırarak sürdürmektedir.”   

İnsanlık ve savaş suçlarına bir yenisini daha ekleyen Türk devlet faşizmine karşı başta OPCW Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kurumlara çağrı yapan Şimşek: “Bu kurumların bu insanlık dışı saldırılar karşısında suskunluklarını kabul etmeyeceğiz. Bu saldırılara karşı bulunduğumuz her yerde Kürt halkının haklı direnişini ve gerillanın mücadelesini sahiplenerek Türk devletinin katliamcı yüzünü uluslararası platformlarda teşhir etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Şimşek'in konuşması ardından Türk devletinin katliamcı yüzünün teşhir edildiği pankart ve dövizleri taşıyan halk, kent merkezine doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından Kreuzackerplatz alanına ulaşan halk burada bir miting düzenledi.

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İsmail Kardaş, burada bir konuşma yaptı. Kürt halkının iradesini kırmayı amaçlayan İşgalci Türk devletinin kimyasal silah kullanarak gerillalara yönelmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kardaş, “Dün özgürlük savaşçılarının direnişi karşısında yenilen AKP/MHP faşizmi, varlığını devam ettirme çabası içerisinde, bugün özgürlük alanlarına yönelmiştir.  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamını hedef alan  faşizm, Kürt halkının direnişi karşısında sürdürdüğü tecrit işkencesini kısmen kırılmasını hazmedemeyerek Medya Savunma Alanları'nda gerillalara kimyasal silahlarla saldırı konseptini ortaya koymuştur' diye konuştu.

Kardaş, “Kürt halkı olarak bulunduğumuz her yerde Önderliğimizin paradigmasını esas alarak ve gerillaların direniş çizgisini sahiplenerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Almanca bildirimin okunduğu eylem, sloganlarla sonlandırıldı.

BASEL

Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisi'nin çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, düzenledikleri eylemle Türk devletin Medya Savunma Alanlarına kimyasal silahlarla saldırmasını protesto etti.

Üzerinde       Türk devletinin Kürt halkına katliam saldırıları  100 yıldır sürüyor” yazılı pankart ile PKK bayraklarının taşındığı eylemde KNK temsilcisi Ali Matur bir konuşma yaptı.

Türk devletinin kimyasal silahlarla gerilla alanlarına saldırının kabul edilemez olduğunu söyleyen Matur, Kürt halkına karşı işlenen insanlık ve savaş suçlarına karşı uluslararası kurumları görevlerini yerine getirme çağrısı yaptı.

Almanca bildirilerin okunduğu eylem, sloganlarla sonlandırıldı. 

ST GALLEN

Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla her kesimden halklar, 23 Nisan'dan bu yana Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını ve aylardır devam eden kimyasal silahlarla gerillalara yönelik saldırılarına tepki göstermek için merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

İsviçreli demokratik kurumların yoğun olarak katılarak destek verdiği eylem, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kürt sanatçı Kawa Urmiyê, burada eylemcilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

“Medya Savunma Alanlarında Kürt gerillalarının direnişi karşısında güç kaybeden işgalci Türk devleti bir kez daha savaş ve insanlık suçu işleyerek tüm dünyanın gözü önünde kimyasal silahlara sarılmıştır. OPCW, BM  ve tüm uluslararası kurumlar görev ve sorumluluklarını yerine getirene kadar gerek İsviçre'de gerekse uluslararası arenada insanlık ve doğaya  karşı işlenen bu katliam saldırılarını teşhir etmeyi sürdüreceğiz.”

Kurumlar adına yapılan konuşmalar sonrası  Kürt halkıyla dayanışma çağrılarının yapıldığı eylem, sloganlarla sonlandırıldı.