İsviçre’nin 3 kentinde işgal ve katliam protestoları

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’de yürüttüğü işgal saldırılarıyla sivil halka karşı yaptığı katliamlara karşı İsviçre’nin Biel, Basel ile St Gallen kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve onların dostları alanlara çıkarak protesto eylemleri gerçek

BIEL

CDK Biel ile FEDA’ya bağlı Reya Haq dergahının çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde bir miting düzenlendi.

“Türk devletinin Rojava’daki soykırım saldırılarını durdurun”, “Siviller katlediliyor siz susuyorsunuz, siz sustukça katliama ortak oluyorsunuz”, “Yaşasın Rojava direnişi” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı sık sık slogan attı. Eylemde Almanca ve Fransızca bildiriler okundu.

Eylem daha sonra İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı 36 kurumla partinin desteklediği 26 Ekim Cumartesi Günü başkent Bern’de saat 14.30’da yapılacak olan merkezi yürüyüş ile mitinge katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

BASEL

İşgalin başladığı ilk gününden itibaren işgal ile katliamlara karşı kesintisiz eylemlerle alanlarda olan Kürdistanlılar ve dostlarının adresi kanton parlamentosunun bulunduğu Markplatz’tı.

Akşam saatlerinde kanton parlamentosu önünde bir araya gelen yüzlerce eylemci AKP/MHP, Erdoğan faşizminin işgal ve katliamlarına karşı sloganlar atarak buradan kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Aktivistler tarafından bildiriler dağıtılırken eylemciler yürüyüş boyunca yaptıkları sivil itaatsizlik eylemleriyle uzun süre yolu trafiğe kapattı. Yapılan yürüyüşün ardından eylem merkez tren istasyonu içerisinde atılan sloganlarla sonlandırıldı.

ST GALLEN

Tewgara Ciwanên Şoreşger ile İsviçreli alternatif gençlik örgütlerinin çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları “Katil Erdoğan”, “Avrupa finanse ediyor Türkiye sivilleri katlediyor”, “Biji berxwedana Rojava” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Kent merkezinde yaklaşık 1 saat süren yürüyüş sonrası gerçekleştirilen mitingde yapılan konuşmalarda Rojava’da sivil halka karşı Türk devletinin kimyasal silah kullandığına dikkat çekildi ve gerçekleştirilmek istenen soykırıma karşı başta İsviçre olmak üzere Avrupa devletlerinin Türk devletiyle olan silah satışlarının bir an önce sonlandırılması istendi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.