İsviçre Parlamentosu'na HDP önergesi

İsviçreli siyasi partiler ve siyasetçiler, Federal Parlamento’ya HDP’ye yönelik baskılara ilişkin önerge verdi.

Çağrısını Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamento Milletvekili Stéfanie Prezioso'nun yaptığı aralarında Sosyalist Parti (PS), İşçi Partisi (POP), Yeşiller, Solidarités’nin de olduğu çok sayıda İsviçreli siyasi parti ve kurumdan ulusal ve kanton parlamenterlerinin yer aldığı Ensemble à Gauche (Birlikte Sol İttifak) İsviçre Federal Parlamentosuna HDP’ye yönelik baskılar, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarına ilişkin bir önerge sunuldu.

Önergede HDP'ye yönelik baskılar ve HDP milletvekillerinin haklarının hukuksuz bir biçimde gasp edilmesi ile Güney Kürdistan'a yönelen işgal saldırılarına ilişkin İsviçre hükümetinin AKP/MHP yönetimine karşı tutum alarak, gerekli yaptırımların uygulanması yönünde çağrıda bulunuldu.

Ensemble à Gauche oluşumu içerisinde yer alan parlamenter ile Kürt siyasetçiler Fırat Anlı ve Nejdet Atalay'ın da yer aldığı heyet tarafından bugün İsviçre Ulusal Parlamentosu’nda verilen önergeye ilişkin bir görüşme gerçekleştirildi.

Yapılan görüşme sonrası burada bir basın açıklaması düzenlendi. 

‘KOBANÊ DAVASINA İSVİÇRELİ HEYET GÖNDERİLMELİ’

Önergenin çağrısını yapan milletvekili Stéfanie Prezioso ANF’ye yaptığı açıklamada, önergedeki talepler arasında Kobanê duruşması, HDP'nin kapatılması ve HDP'lilerin yargılanmasına yönelik davada İsviçreli bir heyetin bağımsız gözlemci olarak gönderilmesinin yer aldığını söyledi. Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarına karşı da İsviçre hükümetine Türk devletine ticari yaptırımlar uygulanması, baskı yapılması yönünde çağrı yapıldığını aktardı.

Prezioso verilen önergenin İsviçre devleti ile Türk devleti arasında ticari anlaşmaların, Kürt halkına yönelik insan haklarının ihlallerinin esas alınarak yaptırım kararları alınması yönünde olduğunu belirterek bu kapsamda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

İsviçre Federal Parlamentosu’ndaki Kürt Dostluk Grubu ile taleplerin ortaklaştırılması kararı sonrası parlamenterler Federal Parlamento önünde üzerinde HDP ile dayanışma mesajlarının yer aldığı dövizler taşıyarak HDP'ye gönderilmek üzere fotoğraf çekildiler.